În Paris există o piață care poartă numele compozitorului român George Enescu

În Paris există o piață care poartă numele compozitorului român George Enescu

În Paris a avut loc, miercuri, un eveniment special. O piață a primit numele marelui compozitor român George Enescu. Aceasta se află în arondismentul 9, loc în care compozitorul român a trăit o mare parte din viața sa.

Piata George Enescu FOTO Rfi/Cristina Teaca

La evenimentul de inaugurare au luat parte oficialități din Franța și România. Evenimentul a fost deschis de violonista Mirana Țuțuianu, care predă la Conservatorul "Nadia et Lili Boulanger" din arondismentul 9.

"De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o. A trăit aici, a suferit, a scris, a adorat Parisul și Franța. A dăruit enorm de mult din persoana dânsului. Este o mare fericire ce se întâmplă acum. Sunt profesoară la Conservatorul din acest arondisment, din 9, iar George Enescu este legat foarte strâns de Conservatorul Nadia și Lili Boulanger.

Nadia Boulanger a fost un foarte mare profesor la care veneau foarte mulți artiști să-i ceară un sfat iar întâlnirea pe care a avut-o cu George Enescu este memorabilă. Doamna Nadia Boulanger spunea că a întâlnit un om de excepție. Suntem strâns legați și sunt mândră că sunt profesoară în arondismentul 9 și că aici este placa. De câte ori voi veni la Conservator, pot să mă opresc. Este locul în care regăsim cele mai multe săli de concerte, unde a locuit majoritatea artiștilor, era, aproape, centrul cultural al Parisului", a declarat Mirana Țuțuianu, potrivit RFI .

Primărița Delphine Burkli le-a adus aminte celor prezenți la eveniment că George Enescu a avut două mari iubiri: România și Paris. Ea a amintit și că Enescu a fost decorat de către francezi cu cea mai înaltă distinție a acestui stat - cavaler al Legiunii de Onoare.

Toți cei prezenți la eveniment au avut numai cuvinte de laudă la adresa marelui compozitor român care se odihnește etern în Cimitirul Pere-Lachaise. Agathe Mayeres, directoarea Conservatorului "Nadia et Lili Boulanger", a vorbit despre cât de importantă a fost legătura dintre Enescu și Nadia Boulanger, cea care a învățat marii compozitori ai secolului XX.

"George Enescu este un compozitor la care tinem în mod special. Este foarte importantă această legătură dintre George Enescu și Nadia Boulanger - cea care a învățat marii compozitori ai secolului XX. Pentru noi, George Enescu este figura reprezentativă a istoriei noastre de secol XX. Iar alături de Conservatorul pe care îl conduc, încercăm să fim prezenți în capitala culturală a anului 2023, în Timișoara. Sper să reușim să stabilim o legătură între conservator și școli din România", a declarat Agathe Mayeres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 „Este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa”