Încă o surpriză pentru Rusia?/Sute de tancuri din Israel, cumpărate în secret de două țări europene cu sprijinul SUA pentru a fi cedate Ucrainei

Încă o surpriză pentru Rusia?/Sute de tancuri din Israel, cumpărate în secret de două țări europene cu sprijinul SUA pentru a fi cedate Ucrainei

Ucraina ar urma să primească pe termen scurt sute de tancuri mai vechi, scoase din uz de alte țări. Informații neoficiale susțin faptul că două țări europene nespecificate vor cumpăra sute de tancuri israeliene de tip Merkava Mk.2 și Merkava Mk.3, care au fost scoase din uz.

”Tranzacția este în esență istorică, deoarece tancul Merkava nu a mai fost vândut sau transferat nicăieri până acum (cu unele excepții, cum ar fi vehiculele de inginerie bazate pe Merkava). Se știe că Statele Unite sunt, de asemenea, implicate în această tranzacție, după ce au aprobat vânzarea acestor tancuri către cele două țări europene”, precizează un blogger militar polonez pe Twitter.

Merkava este o serie de tancuri de luptă principale folosite de Forțele de Apărare Israeliene. Tancul a început să fie dezvoltat în 1970, iar prima sa generație, Merkava MK.1, a intrat în serviciul oficial în 1979. Au fost realizate până în prezent patru variante principale. Începând cu 2023, Merkava M.4 este cea mai recentă versiune. Merkava a fost folosită pentru prima dată pe scară largă în Războiul din Liban din 1982.

Tancul a fost dezvoltat în cadrul diviziei de luptă blindate a Ministerului israelian al Apărării, iar majoritatea pieselor sale sunt fabricate în Israel. Merkava a fost proiectat pentru a oferi o protecție maximă echipajului său și, prin urmare, blindajul său frontal a fost fortificat, iar motorul a fost plasat în partea din față a tancului, spre deosebire de majoritatea celorlalte tancuri.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”