Începutul sfârșitului pentru TRUMP? Michael Flynn, ex-consilier al lui Donald Trump, a pledat vinovat în ancheta privind ingerința rusă

Începutul sfârșitului pentru TRUMP? Michael Flynn, ex-consilier al lui Donald Trump, a pledat vinovat în ancheta privind ingerința rusă

Ancheta în cazul presupusei ingerințe ruse a fost impulsionată vineri prin inculparea lui Michael Flynn - fostul consilier pentru securitatea națională al președintelui american Donald Trump - care a pledat vinovat, recunoscând că i-a mințit pe anchetatorii FBI, relatează AFP.

O anchetă amplă condusă de procurorul special Robert Mueller cu privire la ingerința Rusiei în prezidențialele din 2016 și presupusele legături între apropiații lui Trump și Moscova face să planeze de mai multe luni sabia lui Damocles deasupra președintelui american.

Prezentat unui judecător de la o curte federală din Washington vineri dimineață, Michael Flynn, fost șef al serviciilor militare americane, a pledat vinovat.

"Accept decizia de a pleda vinovat", a declarat judecătorul Rudolph Contreras. "Nu va fi niciun proces", a adăugat el.

Aceasta sugerează că acum Michael Flynn este dispus să coopereze cu anchetatorii. De altfel un comunicat emis ulterior menționează faptul că fostul consilier a acceptat să coopereze cu justiția.

"Admit că acțiunile pe care le-am recunoscut astăzi în fața tribunalului constituie o gravă eroare", a scris Michael Flynn într-un comunicat. "Decizia de a pleda vinovat și acceptul de a coopera cu biroul procurorului special reflectă o hotărâre pe care am făcut-o în interesul superior al familiei și țării mele.Accept responsabilitatea deplină a acțiunilor mele", spune el în continuare.

Wall Street a căzut vineri după anunțul că fostul consilier al lui Donald Trump, Michael Flynn, a pledat vinovat pentru că a mințit anchetatori FBI. Astfel, indicele Dow Jones a pierdut 1,35%, Nasdaq — 1,92% și S &ampP 500—1,51%.

"Mă bucur că generalul Michael Flyyn este de partea mea, în timp ce noi acționăm pentru a învinge terorismul islamic radical", a declarat Donald Trump, anunțând numirea acestuia în funcția de consilier pentru securitatea națională în noiembrie 2016.

Luna de miere a fost însă de scurtă durată. Preluându-și funcția în condițiile în care Donald Trump și-a început mandatul la 20 ianuarie, Michael Flynn a fost forțat să demisioneze la 13 februarie.

Întrebări au apărut cu privire la conținutul discuțiilor sale cu ambasadorul rus la Washington sub Barack Obama, Serghei Kisliak, în special pe tema sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Rusiei.

Generalul Flynn, fost șef al serviciului de informații militare al SUA, este al patrulea membru al anturajului apropiat al președintelui american pus sub acuzare de procurorul special Robert Mueller, între care fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort.

"La 24 ianuarie 2017, acuzatul Michael T.Flynn, cu obstinație și bună știință, a făcut declarații ce sunt efectiv false, imaginare și frauduloase", subliniază anchetatorii procurorului Mueller în documentul de inculpare de două pagini.

În momentul producerii faptelor ce i se reproșează, fostul general era consilier al candidatului Donald Trump și nu membru al administrației americane. El a devenit, mai târziu și doar pentru câteva săptămâni, consilier pentru securitatea națională al președintelui republican.

Procurorul Robert Mueller i-a inculpat la sfârșitul lunii octombrie pe doi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump: Paul Manafort și Richard Gates. Cel de-al treilea, George Papadopoulos, a pledat vinovat pentru că a mințit investigatori FBI și a acceptat să colaboreze cu anchetatorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...