Incident naval în largul Crimeii: Trei marinari ucraineni, în arest preventiv pentru două luni în Crimeea

Incident naval în largul Crimeii: Trei marinari ucraineni, în arest preventiv pentru două luni în Crimeea

Trei marinari ucraineni, dintre cei 24 capturaţi duminică de gărzile de coastă ruse în largul Crimeii, au fost plasaţi marţi în arest preventiv pentru două luni, fiind acuzaţi de trecerea ilegală a frontierei ruse, conform unei decizii a unui tribunal din această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, informează AFP.

'Pentru moment, trei persoane au fost plasate în arest preventiv până în data de 25 ianuarie', a declarat agenţiei franceze de presă delegata pentru drepturile omului în Crimeea, Liudmila Liubina. Aceştia sunt marinarii Vladimir Varimez, Vladimir Bespalcenko şi Andrei Oprâsko, a precizat ea.

În total, 12 marinari ucraineni urmau să compară marţi în faţa unui judecător din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit TASS. Restul dintre cei 24 de marinari ucraineni capturaţi în weekend urmează să fie prezentaţi miercuri în faţa tribunalului din Simferopol.

Incidentul naval dintre gărzile de coastă ruse şi trei nave - două vedete blindate şi un remorcher - ale marinei ucrainene a survenit duminică seara în Marea Neagră, în largul Crimeii, când acestea încercau să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov, o mică mare interioară de o importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi produse de oţel din estul Ucrainei.

Gărzile de coastă ruse, subordonate Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB), au interceptat cu forţa navele ucrainene - au lovit remorcherul, iar apoi au deschis focul asupra celor două vedete - pe motiv că ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ruse, capturând peste 20 de marinari aflaţi la bordul acestora.

Incidentul a fost calificat drept o 'provocare' de către Rusia, în timp ce Ucraina a denunţat un 'act de agresiune' din partea Moscovei, cerând eliberarea marinarilor săi şi returnarea navelor.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...