Inflaţia s-ar putea situa în jur de 2% în acest an, potrivit ministrului Finanţelor

Inflaţia s-ar putea situa în jur de 2% în acest an, potrivit ministrului Finanţelor

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estimează că inflaţia va coborî anul acesta sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere.

"Tot în această perioadă PSD-ul a tot strigat - şi aici mi se pare o ticăloşie maximă - zi de zi, deşi oamenii treceau prin această perioadă dificilă, să vii să spui că nu vor face bine, vor fi nu ştiu câte zeci de mii de morţi, şomajul va fi 2 milioane-3 milioane, economia va fi în cap. Toate aceste lucruri le-au spus non-stop aceşti oameni şi de fiecare dată am arătat că nu a fost aşa. Nici numărul de decese nu a fost cel pe care l-au estimat, nici economia nu s-a dus în cap, nici preţurile nu au explodat. Ţineţi minte cum ne strigau, să punem plafoane la preţuri, să plafonăm preţurile. Degeaba le spuneam că ar fi o nebunie, că ar duce la penurie. Ţipau peste tot. De fapt inflaţia scade, 2,7% şi vă spun, se va duce sub 2% aproape, anul acesta. Deci vom avea o inflaţie în scădere. Dobânzile au scăzut, spuneau că explodează. Ne ameninţau că nu ne împrumută nimeni. Am fost pe piaţa internaţională, am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni dintre ţările care au emis în această perioadă, nu numai România, şi pe perioadă de criză", a afirmat miercuri seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior, iar pentru anul următor banca centrală previzionează o inflaţie în scădere 2,5%, faţă de prognoza anterioară care indica 3,2%.

Totodată, ministrul Finanţelor a mai spus că suma totală alocată investiţiilor se ridică la 13 miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an, aceasta fiind cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.

"În aprilie am ajuns deja la 4,1 miliarde de lei pentru investiţii - şi în mai 3,1 miliarde de lei pentru investiţii, iar suma totală pentru cinci luni de zile, de 13 miliarde de lei pentru investiţii, este cea mai mare sumă cheltuită în primele cinci luni din ultimii zece ani de zile. Deci în plină criză economică globală coronavirus acest Guvern a făcut cel mai bun lucru, a dus bani către investiţii," a mai spus Florin Cîţu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...