Info. Dosarul violențelor din 10 august înaintează cu viteză spre Carmen Dan. De ce a devenit o miză schimbarea procurorului general. Mesajul cu subînțeles al acestuia

Info. Dosarul violențelor din 10 august înaintează cu viteză spre Carmen Dan. De ce a devenit o miză schimbarea procurorului general. Mesajul cu subînțeles al acestuia. Ancheta procurorilor militari în dosarul Jandarmeriei avansează şi nu este exclus să se ajungă la o cerere de aviz pentru urmărirea penală a ministrului de Interne, Carmen Dan, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Mesaj cu subînţeles al procurorului general: Comisia de la Veneţia a atenţionat că „independenţa procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor din vârful ierarhiei”

 Parchetul general a emis în această după amiază un comunicat în care “atrage atenţia asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi 317/2004, adoptat la data de 20 octombrie 2018, conform căreia independenţa procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor din vârful ierarhiei şi care stabilesc rolul ministrului justiţiei în aceste proceduri, precum şi asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menţinerea rolului CSM şi al Preşedintelui României”.

Mesajul procurorului general vine după ce Antena 3 a anunţat ieri că miercuri, 24 octombrie, la ora 18:00, ministrul Justiţiei Tudorel Toader va anunţa rezultatul evaluării procurorului general, Augustin Lazăr. Evaluarea şefului Ministerului Public a fost demarată pe 25 august. Pe de altă parte, azi a apărut informaţia că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu îl mai susţine pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi că decizia remanierii ministrului va fi luată de liderul PSD Liviu Dragnea. 

De asemenea, ancheta procurorilor militari în dosarul Jandarmeriei avansează şi nu este exclus să se ajungă la o cerere de aviz pentru urmărirea penală a ministrului de Interne, Carmen Dan, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Context. Dacă mâine, Tudorel Toader decide să ceară revocarea procurorului general, CSM va da un aviz consultativ şi preşedintele României s-ar putea opune doar din punct de vedere al legalităţii, nu şi al oportunităţii, după cum a decis CCR în cazul revocării şefei DNA Laura Codruţa Kovesi. Cu alte cuvinte, preşedintele trebuie să verifice, precum un notar, dacă ministrul Justiţiei a respectat procedura, dar nu poate respinge pe fond cererea de revocare. Comisia de la Veneţia a criticat, în schimb, modificarea legilor Justiţiei care acordă prerogative uriaşe ministrului Justiţiei în ce priveşte cariera procurorilor şefi.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I