Informaţii privind o posibilă acţiune rusă în Ucraina: Zelenski declară 16 februarie zi a ''unităţii''

Informaţii privind o posibilă acţiune rusă în Ucraina: Zelenski declară 16 februarie zi a ''unităţii''

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat 16 februarie, prin decret, ca fiind zi a "unităţii", pe fondul avertismentelor SUA privind o posibilă iminentă invazie rusă în Ucraina la această dată, informează marţi dpa şi AFP.

"Ni se spune că 16 februarie va fi ziua invaziei, noi o vom face ziua unităţii", a spus Zelenski într-un mesaj video difuzat luni seara.

Miercuri, la ora 10 a.m. (08.00 GMT) ucrainenii sunt aşteptaţi să înalţe steaguri şi să cânte imnul. "Să arătăm întregii lumi că suntem uniţi", a îndemnat Zelenski, respingând din nou acuzaţiile ruse în sensul că Ucraina pregăteşte o ofensivă împotriva separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, din estul ţării, regiune cunoscută ca Donbas.

"Donbasul şi Crimeea se vor întoarce la Ucraina exclusiv prin canale diplomatice", a subliniat el, evocând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia, care îi susţine şi pe separatiştii din estul ucrainean.

Zelenski a lansat acest apel la unitate după ce SUA au anunţat că transferă, ca "măsură temporară de precauţie", activităţile ambasadei americane de la Kiev în oraşul Lvov, din apropiere de graniţa cu Polonia.

Într-o conferinţă de presă susţinută mai devreme luni cu cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Kiev, Volodimir Zelenski a criticat relocările de personal diplomatic. "Este o mare greşeală că unele ambasade se mută în Ucraina de vest, pentru că nu există Ucraina de vest, există doar Ucraina", a punctat el.

"Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva, va fi peste tot", a adăugat şeful statului ucrainean.

Guvernul SUA a avertizat recent că este posibilă o invazie rusă în Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pe 20 februarie. Conform unor relatări din media, serviciile de informaţii americane au menţionat ziua de 16 februarie ca posibilă dată a unei acţiuni militare a Rusiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...