INS: 50.000 de gospodării din întreaga ţară au participat la recensământul de probă

INS: 50.000 de gospodării din întreaga ţară au participat la recensământul de probă

Institutul Naţional de Statistică a efectuat în perioada 1 februarie - 31 martie 2021 recensământul de probă, în etapa de pregătire a Recensământului populaţiei şi locuinţelor care va avea loc în cursul anului 2022, iar la acesta au participat 50.000 de gospodării din întreaga ţară, conform unui comunicat al instituţiei.

Recensământul de probă a vizat testarea capacităţii de colectare a datelor, modul de funcţionare a soluţiei tehnice pentru auto-recenzare, precum şi organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

INS menţionează elementele de noutate la Recensământul propriu-zis care se va desfăşura în prima parte a anului 2022. Astfel, fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza prin simpla accesare a unui link, se elimină complet chestionarele pe hârtie, iar recenzorii vor folosi tablete puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit INS, recensământul de probă a avut în vedere testarea următoarelor activităţi: organizarea generală a recensământului (inclusiv aspecte metodologice); colectarea, înregistrarea, stocarea şi prelucrarea datelor; funcţionalitatea sistemului integrat IT; reacţia populaţiei în ceea ce priveşte cunoaşterea scopurilor recensământului, recepţionarea conţinutului acestuia şi gradul de participare la recensământ.

Institutul Naţional de Statistică a beneficiat de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare şi în cadrul recensământului propriu-zis.

Recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în trei etape. Faza 1: începând cu data de 1 februarie s-a realizat pregătirea bazei de date cu variabile de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea în chestionarele individuale; faza 2: între 10-16 martie a.c. a avut loc auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion); faza 3: între 22-31 martie a.c. s-au realizat de recenzori interviurile faţă-în-faţă în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua auto-recenzarea.

Auto-recenzarea prin completarea chestionarului online a fost utilizată de circa 2.300 gospodării şi 5.200 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual a fost de 26 minute. Procedura de auto-recenzare a fost utilizată pentru prima dată în România. Reacţia populaţiei faţă de procedura de auto-recenzare a fost una pozitivă, chestionarele fiind considerate, în general, relativ uşor de completat.

Prin utilizarea tabletelor s-au colectat datele pentru 49.200 gospodării şi circa 68.800 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual prin recenzare a fost de 19 minute. Fluxul de colectare, stocare şi prelucrare a datelor a funcţionat în mod corespunzător, neexistând sincope majore.

INS precizează că recensământul de probă şi-a atins obiectivele propuse şi a furnizat informaţiile necesare pentru îmbunătăţirea în continuare a modului de organizare şi desfăşurare a recensământului propriu-zis din anul 2022. Informaţiile colectate au fost prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice, nu vor fi utilizate în alte scopuri decât cele pur statistice şi nici diseminate în vreun fel.

Începând cu anul 2021, în toate statele membre UE se realizează Recensământul populaţiei şi locuinţelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind Recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare.

În România, Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020.

"Institutul Naţional de Statistică mulţumeşte pe această cale atât Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care este principalul nostru partener în realizarea recensământului, Ministerului Afacerilor Interne, cât şi tuturor primăriilor implicate, recenzorilor şi cetăţenilor care au răspuns pozitiv la invitaţia noastră. Recensământul de probă s-a desfăşurat cu păstrarea tuturor regulilor şi precauţiilor în vigoare în contextul pandemic actual", se spune în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...