INSP: Până pe 18 aprilie - 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

INSP: Până pe 18 aprilie - 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, până la data de 18 aprilie, au fost raportate 1.502 secvenţieri şi au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Potrivit informării săptămânale, până la data de 18 aprilie au fost raportate la INSP - CNSCBT 1.502 secvenţieri.

Cele şase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova.

Au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care cu varianta britanică (B.1.1.7) - 948, cu varianta sud-africană (B.1.351) - 5 şi cu varianta braziliană (P.1) - 2.

La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K. De asemenea, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia, precizează INSP.

Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) şi mutaţia E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din judeţul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc). Locul probabil al expunerii nu este cunoscut.

Conform INSP, până la data de 18 aprilie rata de confirmare cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 64%.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP - CNSCBT 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina