Inteligenţa artificială se orientează mai bine decât omul în universul realităţii virtuale

Inteligenţa artificială se orientează mai bine decât omul în universul realităţii virtuale

Inteligenţa artificială a obţinut un nou succes: un program informatic a reuşit să se orienteze mai eficient decât omul într-un joc de realitate artificială, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

Programul în cauză "a depăşit un jucător profesionist", "navigând cu supleţe", "urmând trasee noi şi scurtături pe măsură ce acestea deveneau disponibile" în universul jocului, au explicat pe un blog cercetătorii de la compania britanică DeepMind, coautorii studiului, citaţi de AFP.

DeepMind, filiala Google specializată în inteligenţă artificială, este cunoscută, de asemenea, pentru faptul că a dezvoltat programul AlphaGo, care a învins un campion mondial la jocul Go.

Tehnologia "deep learning" ("învăţare în profunzime") permite maşinilor să efectueze sarcini complexe pentru care au fost antrenate, precum recunoaşterea vocală şi vizuală. Acest proces de învăţare se bazează pe reţele de neuroni artificiali, sisteme informatice ce au drept model reţeaua neuronală umană.

Creierul omului este capabil să evalueze locul în care se află o persoană şi locul spre care aceasta se îndreaptă, integrând semnale multiple. Însă cercetătorii nu s-au inspirat direct din circuitele creierului uman care acţionează precum un "GPS intern" pentru a crea acest program, pe care doar l-au "antrenat să îşi găsească poziţia în funcţie de viteza sa".

Potrivit studiului, Andrea Banino, cercetător la DeepMind, şi colegii lui au observat astfel o organizare a reţelelor de neuroni artificiali "ce oferă o convergenţă frapantă" cu aceea observată la mamiferele care contribuie la polenizarea şi răspândirea plantelor.

Autorii studiului consideră că acesta ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care funcţionează celulele cerebrale umane responsabile cu orientarea în spaţiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale