Invadarea Ucrainei de către Putin creează probleme în relația China - Uniunea Europeană, recunoaște ambasadorul Beijingului la Bruxelles

Invadarea Ucrainei de către Putin creează probleme în relația China - Uniunea Europeană, recunoaște ambasadorul Beijingului la Bruxelles

Invazia rusă în Ucraina "devine o problemă" pentru relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană (UE), a recunoscut noul ambasador al ţării asiatice la Bruxelles, Fu Cong, într-un interviu acordat ziarului South China Morning Post din Hong Kong, informează Agerpres.

Fu Cong Foto AFP

Fu, care a preluat în această lună postul de ambasador al Chinei la UE, vacant de un an de zile, a mai apreciat că războiul din Ucraina a pus China "într-o situaţie foarte dificilă", deoarece Beijingul "nu vrea să fie nevoit să aleagă între prieteni", referindu-se la legăturile cu Moscova şi Kievul.

Înaltul diplomat chinez a dat asigurări că Beijingul a suferit "daune colaterale" ca urmare a "acestei crize" şi a acuzat Statele Unite că "profită de pe urma acesteia" nu doar pentru că vând arme, ci şi ca urmare a situaţiei de criză energetică din ţările europene.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Rusia, Fu le-a cerut europenilor "să nu interpreteze excesiv terminologia" acordului pe care preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin l-au semnat cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia şi în care s-a vorbit despre o "cooperare nelimitată".

Ambasadorul Fu a regretat că acordul continuă să fie menţionat pentru a acuza China că se află "în tabăra greşită", în ciuda faptului că "faptele arată că China nu oferă ajutor militar Rusiei" şi că, a doua zi după începerea invaziei, Xi l-a sunat pe Putin "să-l încurajeze în mod clar pentru a se încerca găsirea unei soluţii paşnice".

"Poziţia noastră a fost destul de echilibrată (...) şi suntem dispuşi să participăm la orice iniţiativă de pacificare", a adăugat el.

În interviu, Fu a acuzat totodată UE că promovează măsuri comerciale "care frizează protecţionismul sau chiar discriminarea" şi a îndemnat Bruxellesul să ratifice Acordul cuprinzător de investiţii (CAI), care a intrat în impas anul trecut ca urmare a unui schimb de sancţiuni după presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang, populată majoritar de musulmani.

"Dacă europenii sunt atât de îngrijoraţi de accesul lor pe piaţa din China, de ce nu ratifică CAI?", s-a întrebat retoric Fu, anunţând că Beijingul este dispus să retragă sancţiunile - care au afectat, printre alţii, mai mulţi europarlamentari - dacă Bruxellesul renunţă "simultan" la propriile sale sancţiuni, impuse diverşilor înalţi oficiali chinezi din regiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă