Investițiile în economie au crescut cu 4,1% la nouă luni; în T3 investițiile s-au redus cu 0,8% (INS)

Investițiile în economie au crescut cu 4,1% la nouă luni; în T3 investițiile s-au redus cu 0,8% (INS)

Investițiile nete realizate în economia națională în primele nouă luni ale acestui an au crescut cu 4,1%, la 46,58 miliarde de lei, chiar dacă, în trimestrul trei a fost consemnat un declin al investițiilor de 0,8% comparativ cu același trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În trimestrul III 2016, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 17,68 miliarde de lei. Scăderea investițiilor în T3 a fost înregistrată la toate elementele de structură: alte cheltuieli cu 19,2%, lucrări de construcții noi cu 5,6% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,9%. Comparativ cu perioada iulie — septembrie 2015, în trimestrul III 2016 s-a majorat ponderea investițiilor nete în lucrări de construcții noi cu 2,3 puncte procentuale și a scăzut ponderea investițiilor nete în alte cheltuieli cu 2 puncte procentuale și în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,3 puncte procentuale.

În primele nouă luni din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, avansul investițiile nete realizate în economia
națională a fost înregistrat la elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,6% și la lucrări de construcții noi cu 4,5%. La elementul de structură alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 7,1%.

Potrivit INS, în perioada ianuarie — septembrie 2016, se constată o creștere a ponderii investițiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,8 puncte procentuale și în lucrări de construcții noi cu 0,1 puncte procentuale. Ponderea investițiilor nete în alte cheltuieli a scăzut cu 0,9 puncte procentuale.

AGERPRES/ (AS — editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…