Ioana Petrescu:Chiar în decembrie 2012, după alegeri, venită în ţară, m-am plimbat pe lângă Palatul Victoria, cu o cafea în mână, şi mă gândeam. Nu m-am decis până în iunie, când ştiam clar că vreau să fiu consilier de stat.

Ioana Petrescu:Chiar în decembrie 2012, după alegeri, venită în ţară, m-am plimbat pe lângă Palatul Victoria, cu o cafea în mână, şi mă gândeam. Nu m-am decis până în iunie, când ştiam clar că vreau să fiu consilier de stat.

În a doua parte a anului 2013, Ioana Petrescu, o necunoscută, este numită de premierul Victor Ponta consilier de stat pe probleme economice şi imediat parte în echipa de negociere cu FMI. În mai puţin de un an a devenit ministrul Finanţelor,  din nou ca o surpriză, inclusiv pentru PSD. Era pariul personal al premierului că poate impune o figură nouă, 33 de ani, ambiţioasă, absolventă de Harvard, într-un peisaj politic populat cu baroni, cu figuri vechi, brăzdate de interese şi o camarilă proprie.

Ioana Petrescu povesteşte într-un interviu acordat Andreei Esca în ultimul număr al revistei The One cum l-a cunoscut pe Victor Ponta, cum a ajuns la Palatul Victoria şi cum a sfătuit-o mama ei să rămână mai degrabă în America decât să accepte oferta de a veni în România şi de a intra în vâltoarea politică. ”Ai mei nu au fost foarte fericiţi cu ideea, a fost aşadar o decizie grea pentru mine. A durat peste un an şi jumătate”.

”L-am cunoscut pe domnul Ponta în Washington, în 2012, în cadrul unei întâlniri cu economişti de la American Enterprise Institute, unde eu lucram. De atunci am rămas în relaţii de colaborare, chiar dacă multe fraze ale mele începeau cu: <<Ştiu că nu o să vă placă asta, dar trebuie să vă spun că...>> . Am ţinut aşadar legătura, mai dădeam ceva sfaturi, fără să fiu plătită, dar realizam că nu este posibil să fac lucrurile pe întreg, de la distanţă. Chiar în decembrie 2012, după alegeri, venită în ţară, m-am plimbat pe lângă Palatul Victoria, cu o cafea în mână, şi mă gândeam: <>. Nu m-am decis până în iunie, când ştiam clar că vreau să fiu consilier de stat. Acesta era planul pentru un an, dar s-a schimbat odată cu oferta de ministru, aşa că mi-am îngheţat doi ani universitari la Marryland, unde predam, şi m-am angajat la ceva care începe încet, încet, să se mişte”.

Ioana Petrescu a făcut liceul Mihai Viteazul, cei doi părinţi ai ei fiind ingineri. Spune în The One că a copilărit la Cornu, lângă bunica ei, într-o ”comună care pe vremea aceea, când eram eu copil, nu era aşa faimoasă ca acum”. După liceu, a plecat în America, la universitatea Wellesley, unde a fost acceptată cu o bursă aproape integrală, şi nu a avut de plătit decât o sumă simbolică de 500 de dolari pe an. După patru ani de economie, a decis să aplice pentru doctorat şi a ales Harvard-ul, pentru că acolo erau cei mai buni profesori în specializarea aleasă: finanţe publice, conform interviului din The One.

Ioana Petrescu şi-a făcut debutul în peisajul media prin trei opinii scrise în Ziarul Financiar, care au făcut furori pe reţelele de socializare şi au strâns foarte multe comentarii. Ea a povestit în ZF cum a încercat să închirieze legal un apartament în Bucureşti şi cum nimeni nu vroia să facă acte, ca să nu plătească impozite.  ”Al treilea proprietar de la care am cerut un contract înregistrat la Fisc s-a uitat la mine ca şi cum i-aş fi propus ceva imoral şi ilegal. Al patrulea a fost de acord cu un contract înregistrat la Fisc, doar dacă pe contract apare doar o parte din chiria pe care urma să o plătesc”, scria ea pe 9 septembrie 2013.

Înainte de întâlnirea de la Cotroceni, numele Ioanei Petrescu a venit în atenţie câteva zile, odată cu mandatul primit de reprezentanţii Ministerului de Finanţe la compania Loteria Română, de a aproba încheierea unui contract cu Intralot. Surpriza este că în ciuda contestaţiilor legate de vechiul contract, Intralot a revenit din nou în joc. Dar liniştea s-a aşternut rapid, aşa că numele ei nu a mai revenit în atenţia media.

,,Luni, 14 iulie, a fost o zi catastrofală pentru Ioana Petrescu, în urma publicării discuţiei de la Cotroceni pe tema reducerii CAS, între preşedintele Băsescu pe de-o parte şi premierul, alături de ministrul Finanţelor pe de altă parte. Ea a venit la întâlnire extrem de nepregătită, nu a putut să răspundă clar la întrebarea ”cum va fi acoperit golul de cinci miliarde de lei rezultat în urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale”, iar explicaţiile au fost extrem de puerile: prin reducerea evaziunii fiscale, prin crearea de mai multe locuri de muncă, prin creştere economică etc.

Într-o lume politică românească extrem de fanariotă, plină de interese, plină de baroni, ea a picat testul, iar lipsa de experienţă în administraţie şi în poziţii de conducere s-a văzut.

Premierul a fost singurul care pariat pe ea, iar baronii PSD şi ai opoziţiei savurează înfrângerea, în timp ce preşedintele Băsescu, cu doar un pas mai pregătit economic decât cei doi, râde satisfăcut că a punctat în războiul dintre palate.

Problema este că lipsa de pregătire pentru asemenea întâlnire a Ioanei Petrescu este o palmă pentru noua generaţie, şi o justificare pentru cei vechi din politică să îşi prelungească mandatele,'' scrie Cristian Hostiuc în zf.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 Marele dușman al Armatei României este solda de grad, care produce mai multă discordie între militari decât propaganda rusă

3 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

4 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

5 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina