Iohannis către premier: Atrag atenția că abordarea bugetară nu dovedește responsabilitatea impusă în actualul context de securitate

Iohannis către premier: Atrag atenția că abordarea bugetară nu dovedește responsabilitatea impusă în actualul context de securitate

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care atrage atenția că abordarea privind construcția bugetară nu dovedește responsabilitatea pe care "angajamentele politice și instituționale" o impun în actualul context de securitate regional și internațional.

"În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securității naționale, cu excepția bugetului Ministerului Apărării Naționale, toate celelalte bugete suferă reduceri față de execuția bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În același timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente și credibile, care să explice această reducere a finanțării. (...) Atrag atenția că această abordare privind construcția bugetară nu dovedește responsabilitatea pe care, ca țară și ca stat, ne-o impun angajamentele politice și instituționale asumate, precum și riscurile și vulnerabilitățile existente în actualul context de securitate, regional și internațional", spune șeful statului, în scrisoare.

El susține că, în condițiile în care proiectul bugetului general consolidat pentru 2017 prevede o creștere a cheltuielilor totale, față de 2016, de aproape 31 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 15% față de cheltuielile efectuate în 2016, reducerea bugetelor pentru domeniul securității naționale este nu doar nejustificată, ci total inoportună.

Șeful statului remarcă faptul că în privința bugetului destinat Ministerului Apărării Naționale, deși există o alocare suplimentară față de 2016, până la circa 1,5% din PIB, nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât și a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare și Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic.

Potrivit acestuia, asigurarea securității naționale ar trebui să fie o prioritate absolută, și "nu orgoliile politice de moment".

"Intenția Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil și o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranța cetățenilor, cu securitatea României", spune șeful statului.

Președintele Iohannis reamintește că, în baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securității naționale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Guvern.

"Într-o perioadă marcată de provocări multiple, de impredictibilitate, România este astăzi o țară stabilă, sigură, recunoscută ca atare și respectată de partenerii din NATO și UE, o țară care contribuie în mod real la consolidarea securității în regiune. Acest lucru a fost posibil și pentru că Armata României, forțele Ministerului Afacerilor Interne, serviciile de informații și de protecție și-au făcut datoria cu responsabilitate. Guvernul și întreaga clasă politică au obligația de a sprijini în continuare aceste eforturi. Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranța românilor", consideră Iohannis.

Președintele Iohannis afirmă că și în privința educației și cercetării este esențial ca bugetul alocat să reflecte importanța acestor domenii pentru viitorul României, incluzând sume necesare pentru a acoperi toate creșterile de salarii și burse anunțate, dar și pentru a sprijini creșterea calității educației și a performanței în cercetare — dezvoltare — inovare.

"O Românie educată necesită, în primul rând, acordarea atenției cuvenite în ceea ce privește alocările bugetare", conchide șeful statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”