Iohannis: Eradicarea corupției este vitală; dacă Slovacia dorește, putem să-i împărtășim experiența noastră

Iohannis: Eradicarea corupției este vitală; dacă Slovacia dorește, putem să-i împărtășim experiența noastră

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că pentru România eradicarea corupției este vitală, dar mai sunt multe de făcut în acest domeniu, adăugând că, în cazul în care autoritățile slovace doresc, țara noastră poate împărtăși din experiența sa în privința luptei anticorupție.

"Președintele Kiska a ridicat această chestiune în discuția tete-a-tete pe care am avut-o și evident că sunt mulțumit dacă un prieten important din Europa apreciază lupta anticorupție pe care o ducem în România. Pentru noi, eradicarea corupției este vitală, fiindcă această corupție nu doar că amenință consolidarea democrației, corupția încetinește creșterea economică, corupția îi sperie pe investitori. Cred că suntem pe calea cea bună, dar mai avem mult de făcut", a afirmat Iohannis, într-o declarație comună cu omologul său slovac, Andrej Kiska, aflat în vizită în România.

El a precizat că, în măsura în care autoritățile slovace doresc un schimb de experiență sau doresc să cunoască în detaliu modelul României, autoritățile române sunt mai mult decât dispuse să împărtășească din experiență și să-i ajute pe partenerii slovaci să construiască organisme similar de eficiente.

La rândul său, președintele Kiska a precizat că Slovacia și România sunt un exemplu fericit al UE în privința economiei.

"Cu fericire și cu bucurie am auzit că România a fost un campion după ultimul semestru și a avut o creștere de peste 5%, iar anul acesta se așteaptă o creștere de 4%. Țara noastră are de asemenea o creștere foarte bună și, din punct de vedere economic, merge în direcția potrivită. România ne arată totuși că creșterea economică se poate lega și cu lupta împotriva corupției și această inspirație — și nu vorbesc de România doar din curtoazie, am menționat de mai multe ori acest fapt, am menționat și acasă — sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăța din partea României", a afirmat oficialul slovac.

Președintele Slovaciei efectuează luni și marți o vizită de stat în România.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina