Iohannis: Nu cred că trebuie să se teamă cineva de noua ofertă de gaz lichefiat

Iohannis: Nu cred că trebuie să se teamă cineva de noua ofertă de gaz lichefiat

Trimisul special al AGERPRES Florentina Peia transmite: Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, că pentru securitatea energetică este necesar ca țările să profite de toate ofertele de energie, inclusiv de gazul lichefiat american.

"După părerea mea, trebuie să fim foarte realiști și să ne gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, adică trebuie să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piață și în acest fel să obținem în final condiții foarte bune pentru economiile noastre și nu cred că trebuie să se teamă cineva de această nouă ofertă de gaz lichefiat. Dacă condițiile de preț, de livrare sunt bune și se încadrează în normele noastre, atunci este o sursă în plus. Și discuția este mai veche în UE, aici, România nu neapărat, dar mare parte din UE depinde foarte mult de gazul rusesc. Or, dacă această dependență ar scădea printr-o altă ofertă, dacă este bună, atunci toată lumea are de câștigat. Cu cât mai multe oferte, cu atât este mai avantajat consumatorul", a spus Iohannis, întrebat dacă noua ofertă de gaz lichefiat american intră în contradicție cu propunerile Germaniei privind Coridorul Nord Stream II.

El a afirmat că se discută și despre un coridor de infrastructură Nord-Sud.

"Am discutat. Este, printre altele, un proiect care nu doar trebuie vehiculat teoretic, la un moment dat trebuie să fie și realizat. În ziua de astăzi, dacă cineva, de exemplu, vrea să transporte marfă din România în Polonia și avem tot mai multe legături economice, ne dăm imediat seama că nu este deloc ușor și nu este vorba doar de coridor auto Nord-Sud care trebuie să lege Țările baltice de sudul continentului, este vorba în același mod și de legături pe cale ferată, de exemplu", a menționat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă joi la Summitul "Inițiativei celor Trei Mări" de la Varșovia, la care este prezent și președintele SUA, Donald Trump, în calitate de invitat special.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

4 Așa o fi?

5 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …