Iohannis, pentru Libération: Evoluțiile politice și tehnologice au crescut riscurile amenințării potențiale legate de rachetele balistice

Iohannis, pentru Libération: Evoluțiile politice și tehnologice au crescut riscurile amenințării potențiale legate de rachetele balistice

Evoluțiile politice și tehnologice au crescut riscurile amenințării potențiale legate de rachetele balistice, a declarat pentru Libération președintele Klaus Iohannis, citat într-o amplă corespondență de la București apărută vineri seara pe site-ul publicației menționate, a cărei primă pagină a numărului de weekend abordează "noul război rece" între Moscova și Washington.

"Nu numai statele, ci în egală măsură actorii non-statali pot intra în posesia acestui gen de tehnologie", spune Iohannis. Și scutul antirachetă de la Deveselu nu este decât o dovadă a adaptării NATO la "acest nou mediu strategic care implică măsuri responsabile și echilibrate, tocmai pentru a preveni escaladarea tensiunilor", justifică președintele român, care consideră, potrivit Libération, că Rusia greșește ținta.

Mai înainte de a prezenta poziția exprimată de Iohannis, publicația franceză amintește de discursul liderului de la Kremlin din urmă cu o săptămână, în timpul vizitei sale la Atena, în care acesta "amenință direct România cu represalii" după inaugurarea scutului antirachetă.

Articolul, intitulat " România se protejează, Putin amenință, UE tace ", notează din start că Bucureștiul este în colimatorul Moscovei după instalarea scutului antirachetă al NATO, de la Deveselu, în mai, și remarcă în context tensiunile care "relevă mai ales absența unei voci europene asupra problemelor de securitate".

"România este de acum în colimatorul Moscovei și propaganda rusă a intrat în acțiune. Un documentar, 'Capcana europeană', a fost difuzat chiar în această săptămână pe canalul public rus", arată Libération.

Publicația prezintă totodată punctele de vedere exprimate de foștii miniștrii de externe, Teodor Baconschi și Cristian Diaconescu, de fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, și de directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, Dan Dungaciu.

"Așa cum relevă recenta vizită a lui Vladimir Putin la Alexis Tsipras, diferențele de statut și tratament între actorii europeni sunt tot atâtea lacune exploatate de adversarii Uniunii Europene pentru a încerca, estimează analiștii români, să pună capăt visului european", conchide Libération.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

2 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

5 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident