Iohannis: România dispune de o Armată eficientă, care se înscrie în rândul celor de înaltă calitate profesională și morală

România dispune de o Armată eficientă și care se înscrie în rândul armatelor de înaltă calitate profesională și morală, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.

 "Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, prilej cu care vă îndemn să ne aplecăm cu respect în fața celor care și-au slujit și continuă să-și slujească țara cu devotament'', a spus Iohannis, la ceremoniile organizate la Ansamblul Monumental "Glorie Ostașului Român" din Carei, județul Satu Mare.

El și-a exprimat recunoștința pentru cei pentru care "apărarea neamului s-a transformat în crez".

"Încrederea românilor în Armată demonstrează faptul că această instituție și-a consolidat, în percepția generală, profilul de garant al suveranității, independenței și unității statului. În egală măsură însă, cred că oamenii apreciază și standardele morale și profesionalismul celor care sunt dispuși să își riște viața pentru binele comun", a afirmat șeful statului.

Iohannis a arătat că, în prezent, România se află la confluența unor zone care generează provocări la adresa securității euroatlantice și care impun redefinirea puterii militare, precum și adaptarea modalităților de răspuns.

"Pe de o parte, în est, Federația Rusă pune la îndoială principiile și mecanismele care asigură stabilitatea la nivel european. Pe de altă parte, asistăm la accentuarea instabilității din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariția unor noi forme de radicalism și extremism terorist ori migrație greu de controlat. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu promptitudine, dar, în același timp, în baza unei strategii și a unei viziuni. România a dovedit că are obiective strategice și că știe să le atingă", a spus președintele Iohannis.

El a amintit că România și-a asumat să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate.

"Un stat puternic își respectă și își protejează cetățenii. De aceea, eforturile strategice ale statului român vizează, în primul rând, securitatea cetățenilor și asigurarea integrității teritoriului național, prin dezvoltarea unor capabilități de apărare proprii, dar și prin pregătirea populației și a teritoriului pentru apărare", a susținut șeful statului.

El a salutat relansarea proiectului de analiză și planificare strategică și a amintit că în ultimul an și jumătate au fost elaborate și adoptate o serie de documente programatice fundamentale, precum "Strategia națională de apărare a țării", "Carta Albă a Apărării", Legea privind planificarea apărării și noua "Strategie Militară".

"Toți acești pași care s-au făcut cred că vin să întărească și mai mult încrederea de care se bucură astăzi Armata României. Pot afirma cu toată convingerea că România dispune, în prezent, de o Armată care funcționează eficient și care se înscrie în rândul armatelor de înaltă calitate profesională și morală", a arătat Iohannis.

În final, șeful statului le-a mulțumit militarilor pentru că își fac datoria cu devotament, patriotism și abnegație.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului Bucu…

2 Un imbecil

3 ULTIMA ORĂ Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului 10 august!

4 FOTO Larisa Iordache și iluzia optică

5 Greșește undeva omul ăsta?