Iohannis: România sprijină pe deplin instituirea Registrului de Daune cauzate Ucrainei de către Rusia

Iohannis: România sprijină pe deplin instituirea Registrului de Daune cauzate Ucrainei de către Rusia

Președintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul celui de-al 4-lea Summit al Consiliului Europei că România sprijină pe deplin Declaraţia de la Reykjavik şi instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, arătând că Rusia trebuie să răspundă pentru faptele comise.

Președintele Klaus Iohannis a semnat Declarația de la Reykjavik FOTO Administrația Prezidențială

„Este o onoare să fiu astăzi aici pentru cel de-al 4-lea Summit al Consiliului Europei. Astăzi avem o oportunitate istorică de a crește eficiența și reziliența organizației noastre. Consiliul Europei a fost partenerul de lungă durată și de încredere al României, în călătoria sa istorică de 30 de ani de apartenență la organizație, pe care o sărbătorim în acest an, de la un stat în tranziție către o democrație stabilă și matură”, a transmis președintele României în cadrul Summitului Consiliului European.

Șeful statului a subliniat că „agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferință și distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul și atrocitățile sale, din nou, pe continentul european. A generat crize și provocări suprapuse și a alimentat erodarea spațiului informațional democratic. Ne-a amintit, încă o dată, cât de prețioasă, și în același timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă și că merită să luptăm pentru democrație”.

„Garantarea securității în sensul său clasic este fundamentul securității noastre. Dar securitatea înseamnă și reziliența societății dată de democrație, de libertățile individuale, de statul de drept, de răspunderea în fața legii, de combaterea dezinformării și de asigurarea aprovizionării cu alimente și energie din surse sigure”, a mai arătat președintele.

„Agresiunea Rusiei trebuie să rămână un punct central pe agendă”

Președintele a mai arătat că „pentru a răspunde provocărilor excepționale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăznețe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice și pe statul de drept”, iar „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizației”.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

„Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității. Aș dori, de asemenea, să reiterez angajamentul nostru față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului. România salută abordarea Consiliului Europei în ceea ce privește protecția mediului și schimbările climatice. Prin urmare, susținem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activității organizației cu privire la mediu”, a mai transmis șeful statului român.

Potrivit președintelui, „cooperarea Consiliului Europei cu partenerul său strategic, Uniunea Europeană, precum și cu celelalte organizații internaționale, este esențială pentru eforturile noastre comune de a răspândi mesajul său în întreaga lume. Consolidarea parteneriatului dintre aceste organizații rămâne de cea mai mare importanță pentru a crea sinergii”.

FOTO Arhivă Adevărul

FOTO Arhivă Adevărul

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”