Iohannis: Ţările UE şi din zona euroatlantică trebuie să acţioneze împreună pentru a-şi proteja valorile

Iohannis: Ţările UE şi din zona euroatlantică trebuie să acţioneze împreună pentru a-şi proteja valorile

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că țările din UE şi din zona euroatlantică trebuie să acţioneze împreună pentru a-şi proteja valorile, arătând că Germania a dovedit prin susţinerea vocală şi constantă în favoarea aderării României la Schengen că „prietenul la nevoie se cunoaşte”.

FOTO Administrația Prezidențială

„Mă bucur să iau parte la ceremonia care marchează cea de-a 33-a aniversare a Unității Germane și să fiu împreună cu dumneavoastră cu această ocazie. Căderea zidului Berlinului trebuie să ne amintească astăzi, când asistăm la un război teribil în vecinătatea noastră, că Uniunea Europeană este un proiect al păcii și al libertății. Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona cu succes numeroasele provocări, atât din interiorul Uniunii, cât și din afara acesteia, unde ne confruntăm cu războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și cu urmările sale nefaste”, a transmis șeful statului la recepţia de Ziua Unităţii Germane şi Reunificarea Germaniei la 3 octombrie 1990.

Președintele României a mai arătat că „datorită șirului de evenimente istorice declanșate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună, în Europa, români și germani, ca prieteni și parteneri europeni, dar și ca aliați în NATO”, iar „împreună trebuie să acționăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja și promova valorile, precum și pentru a le proiecta în vecinătatea noastră și în afara acesteia”.

>>Un proverb german spune că „Prietenia este o plantă care trebuie udată des”. Mă bucur să confirm că anul acesta am udat cu prisosință planta prieteniei româno-germane, printr-un dialog politico-diplomatic dinamic, o cooperare economică și sectorială accentuată și prin consolidarea legăturilor interumane. Relația noastră de natură strategică este astăzi mai strânsă ca niciodată<<, a mai arătat președintele, amintind de vizitele oficialilor germani.

„Îmi face plăcere să constat că relațiile economice dintre România și Germania sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Totodată, apreciez cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educației, în special împărtășirea experienței germane în implementarea educației duale. Continuarea proiectelor și a inițiativelor în acest domeniu contribuie la sinergia dintre educație și economie, cu beneficii pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește relațiile bilaterale”, a mai arătat președintele.

Șeful statului a mai arătat că un proverb pe care îl întâlnim atât în România, cât și în Germania afirmă că „prietenul la nevoie se cunoaște”.

„Susținerea vocală și constantă a Germaniei în favoarea aderării României la spațiul Schengen este elocventă în acest sens. Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanțelor noastre larg recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență, solidaritate și securitate sporită”, a mai subliniat președintele.

Klaus Iohannis a mai explicat că „ne confruntăm în prezent cu evoluții complexe și nedorite, care afectează pacea și securitatea pe continentul nostru și în întreaga lume”, însă, „privind însă în urmă la reunificarea poporului german, ne păstrăm încrederea în victoria valorilor și a idealurilor care stau la baza Uniunii Europene: democrația, statul de drept, solidaritatea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat