Ionuţ Moşteanu: USR nu va vota un guvern minoritar; refacerea coaliţiei - o perspectivă îndepărtată

Ionuţ Moşteanu: USR nu va vota un guvern minoritar; refacerea coaliţiei - o perspectivă îndepărtată

Uniunea Salvaţi România (USR) nu va vota un guvern minoritar, a declarat luni vicepreşedintele şi purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu, lider al deputaţilor Uniunii.

"Înţeleg că va veni astăzi să prezinte programul de guvernare, ca şi cum un program de guvernare, nişte gânduri bune aşternute pe hârtie, ar fi vreo garanţie. Nu, garanţia sunt bunele intenţii şi profesionalismul oamenilor care pun în aplicare un astfel de plan de guvernare şi bineînţeles majoritatea din spatele Guvernului. (...) USR nu va vota un Guvern minoritar. Acum nu avem nevoie de un Guvern minoritar. Acum două săptămâni, când Dacian Cioloş era premier desemnat, prima noastră opţiune a fost refacerea coaliţiei, partenerii ne-au respins", a declarat Moşteanu, la RFI.

Potrivit acestuia, premierul desemnat face "paşii normali" şi anume să discute cu toate partidele politice.

Întrebat în ce condiţii ar accepta USR refacerea coaliţiei cu PNL şi UDMR, Moşteanu a arătat că acest scenariu nu există deocamdată pe masă, după ce "opţiunea PNL, spusă prin gura preşedintelui Iohannis, a fost aceea că USR este sursa tuturor problemelor".

"Suntem fix în acelaşi scenariu de vreo două luni de când premierul Cîţu a detonat coaliţia. (...) Din punctul nostru de vedere, prima opţiune a fost tot timpul refacerea coaliţiei. PNL are decizii statutare în care spune că asta este exclus, vor să meargă înainte cu guvern minoritar. Nu există scenariul ăsta pe masă, oricât de mult am vrea noi. (...) În momentul asta, opţiunea PNL e foarte clară, spusă clar şi răspicat prin gura preşedintelui PNL, prin gura preşedintelui Klaus Iohannis, care a găsit în USR sursa tuturor problemelor României şi foarte straniu pentru milioane de oameni, a găsit în PSD sursa pentru rezolvarea celorlalte probleme. Să spui că vrei să rezolvi justiţia cu PSD, e cel puţin hilar", a explicat Moşteanu.

El a adăugat că "un partid care are 26% nu poate pretinde că are un drept divin de a-i invita pe ceilalţi să formeze guvernul".

"Un guvern se formează în urma unor discuţii. Este nevoie de trei - PNL, USR, UDMR - ca să iasă ceva şi să vedem o majoritate solidă în spatele unui guvern. (...) Pentru refacerea coaliţiei trebuie să-şi schimbe deciziile statutare (PNL - n.r.), să anunţe asta public, să vorbească cu preşedintele Klaus Iohannis să spună că da, s-a înşelat cu PSD-ul, totuşi crizatorii nu-s aşa de răi. Şi atunci da, putem să ne aşezăm la masă, poate să vedem la un moment dat cum refacem coaliţia asta, dar în momentul ăsta pare o perspectivă foarte îndepărtată, cu foarte mulţi de "dacă" pe parcurs'", a mai spus liderul deputaţilor USR. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

5 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova