Iran: Ayatollahul a graţiat de ziua profetului 157 de condamnaţi pentru acuzaţii legate de siguranţa statului

Iran: Ayatollahul a graţiat de ziua profetului 157 de condamnaţi pentru acuzaţii legate de siguranţa statului

O sută cincizeci şi şapte de deţinuţi condamnaţi pentru acuzaţii legate de siguranţa statului au fost graţiaţi în cadrul unei amnistii acordate de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat marţi Autoritatea judiciară a Republicii islamice, transmite AFP.

Ayatollahul a aprobat o măsură de 'graţiere şi de reducere a pedepselor pentru 3.780 de condamnaţi', cu ocazia aniversării naşterii profetului Mahomed (3 noiembrie), a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare, Gholamhossein Esmaili, într-o conferinţă de presă transmisă la televiziunea de stat.

Printre cei graţiaţi se află şi '157 de condamnaţi găsiţi vinovaţi de propagandă contra statului şi de complot împotriva siguranţei naţionale sau de participare la revoltele din (2017, 2018 şi 2019) şi din anii precedenţi', a precizat Esmaili, fără a da alte detalii.

În Iran, persoanele condamnate în legătură cu siguranţa statului beneficiază foarte rar de amnistii colective.

În luna iulie, Teheranul a anunţat că a suspendat execuţia a trei tineri condamnaţi în legătură cu mişcarea de contestare reprimată violent în noiembrie 2019, o decizie luată după un val de indignare stârnit de iminenta lor spânzurare.

Nu se cunoaşte dacă aceşti trei deţinuţi se numără printre cei graţiaţi de ayatollah.

Iranul a traversat mai multe valuri de contestare populară de la sfârşitul lui 2017, pe un fond de nemulţumire socială şi dificultăţi economice legate parţial de reimpunerea de sancţiuni americane contra Republicii islamice.

În noiembrie 2019, proteste fără precedent în ultimul deceniu au izbucnit în circa o sută de oraşe după anunţul privind o creştere bruscă a preţului benzinei. Protestele au fost reprimate în urma a trei zile de violenţe.

După ce timp de mai multe luni au refuzat să furnizeze un bilanţ al victimelor, autorităţile au vorbit în cele din urmă de 230 de persoane ucise, făcându-i responsabili pe 'rebeli' de aceste morţi.

ONG-ul Amnesty International a denunţat o folosire disproporţionată a forţei de către autorităţi şi a estimat la 304 numărul celor ucişi. Un grup de experţi independenţi care lucra pentru ONU a avansat un bilanţ de peste 400 de persoane ucise, printre care şi 12 copii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...