Iran: Ayatollahul Khamenei l-a validat pe președintele Hassan Rouhani pentru un al doilea mandat

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a validat joi, în cadrul unei ceremonii oficiale, alegerea președintelui Hassan Rouhani pentru un al doilea mandat de patru ani, în urma alegerilor desfășurate în luna mai, relatează AFP.

'Confirm votul poporului iranian și îl numesc pe (...) Hassan Rouhani la președinția Republicii', a afirmat Khamenei într-o scrisoare citită de șeful său de cabinet, cu prilejul ceremoniei transmise de televiziunea de stat iraniană.

Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancțiuni impuse de SUA Iranului, denunțate imediat de Teheran drept o încălcare a acordului din 2015 cu marile puteri, ce prevede ca Teheranul să-și limiteze programul nuclear la scopuri civile în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

Ceremonia de joi constituie o etapă formală și necesară pentru începerea noului mandat (și ultimul) al președintelui moderat Rouhani, care va depune sâmbătă jurământul în parlament.

Potrivit transmisiei televizate, ayatollahul a salutat 'participarea entuziastă' la scrutinul din luna mai, considerându-l unul din 'semnele succesului regimului islamic pentru întărirea caracterului republican și popular al regimului revoluționar'.

Khamenei a insistat încă o dată asupra 'economiei de rezistență, în special asupra locurilor de muncă și a producției naționale' pentru rezolvarea problemelor țării, mai ales a șomajului, care afectează 12,6% din populația activă.

La ceremonie au fost prezenți toți responsabilii politici și militari iranieni, printre care fostul președinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

'Am auzit vocea populației și trebuie să ținem cont de speranța și de încrederea sa', a declarat, la rândul său, Hassan Rouhani, subliniind că vrea să facă să dispară 'sărăcia'.

'Declar încă o dată că, odată cu sfârșitul alegerilor, a început vremea concordiei și a cooperării între toți (...) Întind mâna tuturor celor care doresc măreția țării', a continuat Rouhani.

În pofida alegerii sale triumfale, cu 57% din voturi, Rouhani este criticat în interiorul țării, conservatorii reproșându-i concesiile prea mari făcute marilor puteri și ignorarea avertismentelor lor în legătură cu SUA, inamicul deschis al Iranului.

Pe lângă atacurile din tabăra conservatoare, Rouhani este criticat și de reformatorii care îi reproșează că nu le-a acordat suficiente locuri în guvernul pe care îl va prezenta sâmbătă parlamentului. Rouhani mai este criticat și pentru că nu a numit și femei în posturi de miniștri.

El a primit, în schimb, sprijinul principalilor șefi ai Gardienilor Revoluției, după o serie de atacuri reciproce în ultimele luni.

'Nu vom accepta niciodată izolarea (...) Acordul nuclear este semnul bunăvoinței Iranului la nivel internațional', a mai declarat Rouhani, referindu-se la acordul semnat în 2015 cu marile puteri.

După anunțul privind noile sancțiuni americane, parlamentul iranian a început joi examinarea unui proiect de lege vizând întărirea programului balistic și a forței Qods a Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului, 'pentru a lupta împotriva acțiunilor Washingtonului'.

Ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi a declarat că înalta comisie iraniană de supraveghere a aplicării acordului nuclear, din care fac parte Rouhani și alți responsabili ai țării, 'a adoptat 16 măsuri împotriva acțiunii SUA', fără însă a le detalia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia