Iran: Ayatollahul Khamenei l-a validat pe președintele Hassan Rouhani pentru un al doilea mandat

Iran: Ayatollahul Khamenei l-a validat pe președintele Hassan Rouhani pentru un al doilea mandat

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a validat joi, în cadrul unei ceremonii oficiale, alegerea președintelui Hassan Rouhani pentru un al doilea mandat de patru ani, în urma alegerilor desfășurate în luna mai, relatează AFP.

'Confirm votul poporului iranian și îl numesc pe (...) Hassan Rouhani la președinția Republicii', a afirmat Khamenei într-o scrisoare citită de șeful său de cabinet, cu prilejul ceremoniei transmise de televiziunea de stat iraniană.

Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancțiuni impuse de SUA Iranului, denunțate imediat de Teheran drept o încălcare a acordului din 2015 cu marile puteri, ce prevede ca Teheranul să-și limiteze programul nuclear la scopuri civile în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

Ceremonia de joi constituie o etapă formală și necesară pentru începerea noului mandat (și ultimul) al președintelui moderat Rouhani, care va depune sâmbătă jurământul în parlament.

Potrivit transmisiei televizate, ayatollahul a salutat 'participarea entuziastă' la scrutinul din luna mai, considerându-l unul din 'semnele succesului regimului islamic pentru întărirea caracterului republican și popular al regimului revoluționar'.

Khamenei a insistat încă o dată asupra 'economiei de rezistență, în special asupra locurilor de muncă și a producției naționale' pentru rezolvarea problemelor țării, mai ales a șomajului, care afectează 12,6% din populația activă.

La ceremonie au fost prezenți toți responsabilii politici și militari iranieni, printre care fostul președinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

'Am auzit vocea populației și trebuie să ținem cont de speranța și de încrederea sa', a declarat, la rândul său, Hassan Rouhani, subliniind că vrea să facă să dispară 'sărăcia'.

'Declar încă o dată că, odată cu sfârșitul alegerilor, a început vremea concordiei și a cooperării între toți (...) Întind mâna tuturor celor care doresc măreția țării', a continuat Rouhani.

În pofida alegerii sale triumfale, cu 57% din voturi, Rouhani este criticat în interiorul țării, conservatorii reproșându-i concesiile prea mari făcute marilor puteri și ignorarea avertismentelor lor în legătură cu SUA, inamicul deschis al Iranului.

Pe lângă atacurile din tabăra conservatoare, Rouhani este criticat și de reformatorii care îi reproșează că nu le-a acordat suficiente locuri în guvernul pe care îl va prezenta sâmbătă parlamentului. Rouhani mai este criticat și pentru că nu a numit și femei în posturi de miniștri.

El a primit, în schimb, sprijinul principalilor șefi ai Gardienilor Revoluției, după o serie de atacuri reciproce în ultimele luni.

'Nu vom accepta niciodată izolarea (...) Acordul nuclear este semnul bunăvoinței Iranului la nivel internațional', a mai declarat Rouhani, referindu-se la acordul semnat în 2015 cu marile puteri.

După anunțul privind noile sancțiuni americane, parlamentul iranian a început joi examinarea unui proiect de lege vizând întărirea programului balistic și a forței Qods a Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului, 'pentru a lupta împotriva acțiunilor Washingtonului'.

Ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi a declarat că înalta comisie iraniană de supraveghere a aplicării acordului nuclear, din care fac parte Rouhani și alți responsabili ai țării, 'a adoptat 16 măsuri împotriva acțiunii SUA', fără însă a le detalia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…