Iran: Teheranul salută schimbarea de ton a rivalului său regional, Arabia Saudită

Iran: Teheranul salută schimbarea de ton a rivalului său regional, Arabia Saudită

Iranul a salutat joi schimbarea de ton a Arabiei Saudite, rivalul său regional, după declaraţiile prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care a afirmat că doreşte relaţii bune cu Teheranul, transmite AFP.

Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită au întrerupt legăturile diplomatice în 2016 şi s-au acuzat reciproc ani de zile de destabilizarea Orientului Mijlociu. În plus, regatul saudit este un aliat al Statelor Unite, ţară inamică a Republicii Islamice Iran.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat marţi că "Iranul este o ţară vecină şi tot ceea ce ne dorim este (să avem) relaţii bune şi speciale cu Iranul".

Foto: (c) Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS


Aceste declaraţii reprezintă o schimbare de ton, prinţul moştenitor saudit acuzând în mod regulat Iranul că alimentează insecuritatea în regiune.

"Iranul (...) a fost un pionier în privinţa cooperării regionale şi salută schimbarea de ton a Arabiei Saudite" a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al afacerilor externe iraniene, Said Khatibzadeh, ca reacţie la declaraţiile prinţului moştenitor saudit.

"Prin adoptarea unor opinii constructive bazate pe dialog, aceste două ţări importante din regiune şi din lumea islamică pot depăşi neînţelegerile şi pot lansa un nou capitol de cooperare pentru a obţine pace, stabilitate şi dezvoltare regională", a adăugat oficialul iranian.

Pe 19 aprilie, un oficial al guvernului irakian a confirmat o întâlnire la Bagdad între oficiali iranieni şi saudiţi.

Un diplomat occidental a declarat atunci că a fost "informat în prealabil despre aceste discuţii", ce i-au fost prezentate ca "având drept scop (...) crearea unor relaţii mai bune" între Iran şi Arabia Saudită.

Riadul a negat oficial aceste discuţii în presa de stat, în timp ce Teheranul nu a comentat direct, mulţumindu-se să spună că a "salutat întotdeauna" desfăşurarea unui dialog cu Arabia Saudită.

AFP aminteşte, de asemenea, că Arabia Saudită şi Iranul susţin tabere opuse în conflictele din Yemen şi Siria. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…