Iran/SUA: Rachetele iraniene pot lovi navele americane în Golf (responsabil al Gardienilor Revoluţiei)

Rachetele cu rază scurtă de acţiune ar putea lovi navele de război americane în Golf, a afirmat vineri un responsabil al corpului Gardienilor Revoluţiei (armata de elită a regimului iranian), apreciind că SUA nu-şi pot permite un nou război, potrivit agenţiei de presă semioficiale Fars, citată de Reuters.

Declaraţia acestuia intervine pe fondul escaladării tensiunilor dintre Teheran şi Washington. Acesta din urmă şi-a înăsprit sancţiunile împotriva Iranului şi şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, invocând ameninţări din partea acestuia împotriva trupelor şi intereselor americane.

Iranul a acuzat, la rândul său, SUA de 'război psihologic', iar ayatollahul Ali Khamenei - ghidul suprem al Iranului - a declarat săptămâna aceasta că Teheranul nu va negocia un nou acord (nuclear) după ce Washingtonul s-a retras din pactul din 2015 asupra programului nuclear iranian.

'Chiar şi rachetele noastre cu rază scurtă de acţiune pot atinge cu uşurinţă navele de război (ale SUA) în Golf', a declarat Mohammad Saleh Jokar, adjunct al şefului pentru afaceri parlamentare al Gardienilor Revoluţiei, citat de Fars, insistând că 'America nu îşi poate permite costurile unui nou război'.

Separat, un înalt responsabil militar iranian l-a acuzat vineri pe preşedintele american Donald Trump de 'lipsă de onestitate', potrivit agenţiei de presă iraniene Mehr, citată de Reuters.

Trump a declarat public că vrea să urmeze o cale diplomatică după ce a retras SUA din acordul nuclear din 2015 şi a mers până într-acolo încât să blocheze toate exporturile de petrol iranian luna aceasta.

'Acţiunile liderilor americani în exercitarea de presiuni şi lansarea de sancţiuni (...) în timp ce vorbesc despre discuţii este ca şi cum ai ţinti cu o armă de foc pe cineva şi i-ai cere prietenie şi negocieri', a afirmat Rasoul Sanai-Rad, adjunct politic al comandantului forţelor armate iraniene. 'Comportamentul liderilor americani este un joc politic, care constă din ameninţări şi presiuni, demonstrând în acelaşi timp dorinţa de a negocia cu scopul de a prezenta o imagine paşnică a lor înşişi şi a păcăli opinia publică', susţine Sanai-Rad.

Administraţia Trump şi-a sporit presiunea asupra Teheranului în ultimele 10 zile şi şi-a consolidat prezenţa militară în Golf, informând cu privire la pregătiri iraniene pentru un eventual atac împotriva intereselor SUA în regiune.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 ALERTĂ / Document / PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată …

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia