Iranul anunţă că a testat rachete balistice şi drone într-un exerciţiu militar

Iranul anunţă că a testat rachete balistice şi drone într-un exerciţiu militar

Gardienii Revoluţiei din Iran au întreprins vineri, în regiunea deşertică din centrul ţării, un exerciţiu militar în care au fost trase rachete balistice sol-sol şi au fost testate noi drone de fabricaţie internă, a relatat televiziunea de stat, transmite Reuters.

Exerciţiul, care a fost supervizat de comandantul Gardienilor Revoluţiei, general maior Hossein Salami, a avut loc în contextul ultimelor zile ale administraţiei preşedintelui american Donald Trump, cu care Teheranul a avut relaţii extrem de tensionate.

Miercuri, Iranul a efectuat exerciţii cu rachete navale cu rază scurtă, după ce la începutul lunii testase o gamă largă de drone de producţie internă.

'Dronele cu bombe au lovit ipoteticul scut antirachetă al inamicului din toate direcţiile, distrugând complet ţintele', a transmis vineri televiziunea de stat.

'De asemenea, un număr considerabil de rachete balistice dintr-o nouă generaţie au fost trase spre ţinte selectate, provocând lovituri letale ipoteticelor baze inamice', a adăugat aceeaşi sursă.

Iranul, care se laudă frecvent cu progresele sale tehnologice militare, are unul din cele mai dezvoltate programe de rachete din Orientul Mijlociu, văzând în el o forţă de descurajare şi contracarare a SUA şi a altor inamici în caz de război.

În Golf au avut loc periodic confruntări între armata iraniană şi forţe americane începând din 2018, când Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear internaţional cu Iran şi a reinstituit sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, care va depune jurământul la 20 ianuarie, a declarat că Washingtonul se va alătura din nou acordului 'dacă Iranul va relua conformarea strictă' la prevederile acestuia, care i-au impus limitări ale activităţilor nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii