Iranul își protejează o instalație nucleară cu rachete rusești

Iranul își protejează o instalație nucleară cu rachete rusești

Iranul a desfășurat un sistem de apărare antiaeriană S-300 livrat recent de Rusia, pentru protecția instalației nucleare de la Fordow, a anunțat duminică televiziunea de stat IRIB, preluată de AFP.

Un reportaj difuzat de IRIB arată un camion S-300 care își orientează rachetele sol-aer către cer, alături de un alt echipament de apărare antiaeriană.

Protecția instalațiilor nucleare este primordială "în orice condiții", a declarat televiziunii generalul Farzad Esmaili, comandantul apărării antiaeriene iraniene. "Astăzi, cerul Iranului este unul din cele mai sigure din regiune", a asigurat el.

Imaginile au fost difuzate la câteva ore după ce conducătorul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat unor comandanți ai forțelor aeriene că puterea militară iraniană are obiective strict defensive. "Opoziția și tam-tamul publicitar continuu privind S-300 sau instalația de la Fordow sunt imagini ale înverșunării inamicului", a continuat el.

În instalația de la Fordow, de lângă orașul Qom, nu se mai îmbogățește uraniu de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a acordului privind activitățile nucleare iraniene, încheiat de guvernul de la Teheran cu cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. Cele 1044 de centrifuge de la Fordow au fost păstrate pentru cercetare.

Iranul a prezentat pentru prima dată pe 21 august un nou sistem de apărare antiaeriană, Bavar 373, de fabricație autohtonă, similar cu sistemul rusesc S-300. Proiectul respectiv a început după ce Rusia a suspendat în 2010 un contract pentru furnizarea S-300, ca urmare a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului, acuzat că încearcă să obțină arme nucleare. După acordul din 2015 iulie, Moscova a autorizat din nou livrarea respectivelor platforme mobile de rachete sol-aer către Teheran.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 „A fost un semn de respect pentru munca mea” / Româncă din Italia, proprietara unui bar, impresionată de gestul a trei tineri: au intrat noaptea și au b…

5 ULTIMA ORĂ Mândria a egalat prostia! / Rusia amenință că va lovi viitoarea fabrică de drone turcești Bayraktar din Ucraina