Ironia sorții/Articol publicat de Nature, în care sunt semnalate „fraudele științifice” ale geneticianului Gregg Semenza, laureat Nobel, cel care a care a descoperit HIF, molecula activată de Roxadustat

Ironia sorții/Articol publicat de Nature, în care sunt semnalate „fraudele științifice” ale geneticianului Gregg Semenza, laureat Nobel, cel care a care a descoperit HIF, molecula activată de Roxadustat

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu indică un articol din „Nature” care a fost publicat exact în ziua în care Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce aceasta a picat un test antidoping la US Open 2022, fiind depistată cu substanța Roxadustat.

Funeriu subliniază „ironia sorții”, pentru că articolul demască așa zise „fraude științifice” pe care le-ar fi comis unul dintre laureații premiului Nobel, geneticianul Gregg Semenza, cel care a descoperit HIF – molecula activată de Roxadustat, compusul depistat și la Simona Halep.

El mai arată că în descoperirile legate de HIF (factorul care induce hipoxia), Mircea Ivan – fără nicio legătură cu Gregg Semenza – a găsit HIF prolyl hidroxylazele care sunt inhibate de Roxadusta.

„(…) Mircea Ivan, lucrând în alt laborator, fără legătură cu Semenza, a avut un rol central: a descoperit HIF prolyl hidroxylazele care sunt inhibate de roxadustat). HIF prolyl hidroxylasele descoperite de Mircea sunt, de fapt, senzorii oxigenului celular. HIF, descoperit de Semenza, e real, existența sa nu e pusă în cauză de fraudele lui Semenza. O altă ironie a sorții este că Mircea Ivan a fost propus pentru românul anului în 2019, ieşind după doamna Halep, dar înaintea preşedintelui Iohannis”, a scris pe contul de facebook Daniel Funeriu.

În cadrul articolului din „Nature” se face referire la mai multe materiale de cercetare realizate în colaborare cu Gregg Semenza, laureat al premiului Nobel pentru genetică, care sunt anchetate de către editori după ce detectivii de pe internet au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea imaginilor din lucrări. Revistele au retras deja, au corectat sau și-au exprimat îngrijorarea cu privire la 17 materiale apărute în ultimul deceniu, iar altele investighează problemele legate de integritatea imaginilor și a datelor din alte studii de cercetare.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro