ISPRI despre Barometrul de Opinie Publică: Nu există nicio intenţie politică sau electorală

ISPRI despre Barometrul de Opinie Publică: Nu există nicio intenţie politică sau electorală

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române a transmis miercuri, cu privire la Barometrul de Opinie Publică prezentat la începutul săptămânii, că nu există nicio intenţie politică sau electorală în demersurile de cercetare ale institutelor Academiei Române, iar orice interpretare de acest tip este "neinformată", "neavenită" şi "neconformă cu realitatea".

"Nu există nicio intenţie politică sau electorală în demersurile de cercetare ale institutelor Academiei Române şi orice interpretare de acest tip este neinformată, neavenită şi neconformă cu realitatea. Reacţia presei, de înţeles, poate, în atmosfera de campanie electorală, nu se poate substitui unui demers de bun simţ, care înseamnă plecarea de la realităţi, de la cercetarea concretă, nu de la relatări (de multe ori) partizane şi simpliste. Nu există niciun război între Academia Română şi institutele sale, după cum abuziv şi neadevărat au acreditat unele organe de presă. Există doar intenţia fermă şi declarată a Academiei Române şi a institutelor din subordine de a nu se implica în demersuri de tip politic sau electoral", se susţine într-un comunicat de presă semnat de directorul ISPRI, Dan Dungaciu, transmis miercuri AGERPRES.

Precizările ISPRI survin unei şedinţe a Biroului prezidiului Academiei Române desfăşurată miercuri, în prezenţa preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

Potrivit comunicatului citat, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române, ca instituţie autonomă, cu personalitate juridică, îşi poate selecta singur temele şi obiectivele de cercetare, în acord cu profilul şi obiectivele instituţiei şi în consultare cu Academia Română.

"Academia Română nu este responsabilă în niciun fel de rezultatele cercetărilor desfăşurate de institutele din subordine, dar sprijină orice demers de cercetare ştiinţifică, în orice domeniu, care vine în concordanţă cu agenda de cercetare a respectivelor institute. Barometrul de opinie prezentat în Aula Academiei Române în ziua de luni, 13 mai 2019, este în concordanţă cu agenda de cercetare a ISPRI şi a fost realizat strict în conformitate cu aceste obiective. ISPRI a realizat, în parteneriat cu institutul Inscop Research, primul Barometru de opinie al după 2007, realizat profesionist, ştiinţific şi pe toate dimensiunile societăţii româneşti: socială, politică, economică, financiară, politică externă şi de securitate etc", a explicat ISPRI.

Sursa citată a adăugat că barometrul cuprinde circa 100 de întrebări, din domenii diverse, altele decât cel politic.

"Nu a existat şi nu există vreo tentă politică sau electorală în acest demers care să poată fi reproşată cuiva, fie iniţiatorului al proiectului (ISPRI), fie realizatorului tehnic (Inscop Researh), fie instituţiei diriguitoare (AR). De altminteri, cu ocazia prezentării publice, aceste precizări au fost făcute explicit şi repetat de către vorbitorii la eveniment (acad. Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. univ. Dumitru Sandu, prof. univ. Dan Dungaciu, conf. univ. Darie Cristea, cercetător Lucian Dumitrescu). Singura interpretare aşa-zis electorală a cercetării este analiza corelaţiei dintre rezultatele votului şi nivelul de participare la vot al populaţiei. Strict pe baza acestei corelaţii au fost făcute estimările, sugerându-se limpede, argumentat ştiinţific/metodologic, că ierarhiile politice finale se vor decide pe baza acestui criteriu. În acest spirit, cercetarea a prezentat mai multe variate de rezultate, în funcţie de criteriul mai sus amintit, sugerând şi o serie de tendinţe din această perspectivă. Nu există nicio altă implicaţie a cercetării noastre, după cum vom prezenta pe larg în materialele dedicate analizei rezultatelor (www.larics.ro, www.inscop.ro, www.ispri.ro)", a indicat ISPRI.

ISPRI şi Inscop Researh anunţă că vor pune la dispoziţia publicului şi a specialiştilor nu doar rezultatele sondajului, dar şi baza de date utilizată în această cercetare, precizând că "acest demers este aproape unic pe piaţa cercetărilor de acest tip din România, dar care vine să probeze, odată în plus, buna credinţă a celor care au realizat cercetarea".

Totodată, ISPRI a subliniat că "îşi va continua activitatea pentru care funcţionează sub egida AR, rezultatele sale vorbind de la sine despre rolul şi menirea acestuia".

"De asemenea, va continua Barometrul de Opinie aşa cum s-a angajat, ca un demers strict ştiinţific, academic, menit să dea seama nu doar de profilul actual, dar şi de evoluţia societăţii româneşti în ansamblul său. Dimensiunea politică este doar una dintre ele, nu singura, iar orice referire directă sau indirectă la această dimensiune va încerca să evite, ca şi până acum, dar cu mai mult succes, orice tentă sau aluzie de tip electoral. Orice încercare de a denatura faptele, intenţiile sau rezultatele unor acţiuni ale ISPRI sau ale Academiei Române este neproductivă şi nu ajută în niciun caz societatea românească, care vede în Academia Română astăzi al treilea pilon al încrederii publice, după Armata Română şi Biserica Ortodoxă", a completat ISPRI.

Biroul Prezidiului Academiei Române a precizat, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES, că Barometrul de Opinie Publică prezentat luni de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) "Ion I.C. Brătianu" nu a fost comandat de această instituţie.

"Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române - este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I.C. Brătianu" - a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică", se arăta în comunicatul Biroului Prezidiului Academiei Române. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…