Israel: Pentru a pune capăt violenţelor, poliţia permite din nou accesul în apropierea Ierusalimului de Est

Israel: Pentru a pune capăt violenţelor, poliţia permite din nou accesul în apropierea Ierusalimului de Est

Poliţia israeliană a permis din nou duminică seară accesul palestinienilor la o promenadă din apropierea Oraşului Vechi din Ierusalim, măsură menită să atenueze tensiunile din ultimele zile, informează AFP.

Câteva sute de tineri palestinieni erau adunaţi lângă Poarta Damascului, unul din principalele puncte de acces la Esplanada Moscheilor din Oraşul Vechi în momentul în care poliţia a anunţat la megafon redeschiderea accesului în zonă pentru toată lumea.

Poliţia a lăsat protestatarii să înlăture barierele metalice care blocau accesul de mai multe zile.

Decizia a survenit "după consultări cu oficiali locali, lideri religioşi şi o evaluare a situaţiei, luând în considerare comercianţii care trebuie să trăiască şi pentru a reduce nivelul violenţei", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene.

"Forţele noastre continuă să fie desfăşurate pe teren şi nu vom permite reîntoarcerea la violenţă", a adăugat acesta.

Ciocnirile din ultimele zile de la Ierusalim au început după ce poliţia i-a împiedicat pe palestinieni să stea pe scările ce înconjoară Poarta Damascului, un loc unde se întâlnesc seara în timpul Ramadanului. Când evreii de extremă dreapta au planificat să protesteze în apropiere, mulţi palestinieni au perceput această intenţie ca pe o provocare.

Cele mai violente ciocniri au avut loc joi seară, când palestinienii au vrut să se opună marşului acestor manifestanţi care scandau "Moarte arabilor".

Forţele israeliene i-au blocat pe palestinieni, aproximativ 100 din rândul acestora fiind răniţi. Totodată, au fost răniţi aproximativ 20 de poliţişti.

Protestatarii palestinieni au aruncat cu pietre şi sticle de apă în poliţişti, care au răspuns cu grenade paralizante şi tunuri cu apă. De asemenea, au fost incendiate tomberoane în apropierea Porţii Damascului şi, potrivit poliţiei, au fost aruncate cocteiluri Molotov la punctul de trecere Qalandiya dintre Ierusalim şi Cisiordania ocupată.

Aripa armată a Hamas, mişcare islamistă palestiniană aflată la guvernare în Fâşia Gaza, i-a sprijinit pe palestinienii din Ierusalimul de Est şi a ameninţat Israelul.

Armata israeliană a anunţat duminică seara că un proiectil a fost tras "din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian", fără a furniza alte detalii.

Trei rachete au fost lansate sâmbătă seara din Fâşia Gaza. Una a fost interceptată de scutul israelian antirachetă, o alta a explodat pe un teren viran, iar a treia a căzut în Fâşia Gaza, a precizat armata. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...