Israelul dezvăluie noi detalii de la operaţiunea de capturare a liderului nazist Adolf Eichmann

Israelul dezvăluie noi detalii de la operaţiunea de capturare a liderului nazist Adolf Eichmann

Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a marcat joi 60 de ani de la capturarea liderului nazist Adolf Eichmann prin dezvăluirea de noi detalii de la operaţiunea din Argentina, informează dpa.

Printre fotografiile date publicităţii pentru prima dată de Shin Bet este una cu geanta de piele folosită pentru a camufla aparatul cu care erau făcute pe ascuns fotografii cu Eichmann: o mică gaură ce permitea fotografierea poate fi văzută pe o parte a genţii.

Alte fotografii dezvăluite din arhivă includ o pagină din jurnalul operaţiunii în care Adolf Eichmann apare pentru prima dată în fotografii sub acoperire, precum şi o scrisoare de mulţumire trimisă de o şcoală din Tel Aviv.

Eichmann a jucat un rol central în Holocaust, fiind responsabil de uciderea a milioane de evrei.

După Al Doilea Război Mondial, el a fugit în Argentina, unde a fost capturat în mai 1960 de agenţi ai serviciului de informaţii externe al Israelului, Mossad, în cooperare cu Shin Bet, şi a fost adus cu avionul în Israel. Aici el a fost judecat, condamnat la moarte şi executat prin spânzurare în 1962.

Incidentul a stârnit la acea vreme tensiuni între Israel şi Argentina.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…