"Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare", a afirmat Benjamin Netanyahu

"Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare", a afirmat Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că "Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare", drept răspuns la anunţul Teheranului că a început îmbogăţirea uraniului până la 20%, relatează dpa.

"Decizia Iranului de a continua să-şi încalce angajamentele, de a creşte nivelul de îmbogăţire şi de a-şi spori capacitatea industrială pentru îmbogăţirea uraniului în subteran nu poate fi explicată în niciun alt mod decât prin continuarea punerii în practică a intenţiei sale de a dezvolta programul nuclear militar", a afirmat Netanyahu în cadrul unui comunicat dat publicităţii de biroul său.

Iranul a anunţat luni că a declanşat procesul destinat să ducă la producerea de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană din Fordo , principala sa măsură de dezangajare prevăzută în acordul internaţional din 2015 menit să-i limiteze programul nuclear.

În mai 2019, după retragerea unilaterală a SUA din acest acord urmată de reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Iranului, Teheranul a început să-şi încalce principalele angajamente, printre care şi rata de îmbogăţire a uraniului.

Acuzat de mai multe ţări occidentale şi de Israel că vrea să dezvolte arma atomică, Iranul a negat mereu acest lucru.

"Procesul pentru producerea de uraniu îmbogăţit la 20% a început la complexul de îmbogăţire Shahid Alimohammadi (Fordo)", situat la 180 km sud de Teheran, a declarat purtătorul de cuvânt Ali Rabii, citat pe site-ul de internet al televiziunii de stat.

Potrivit acestuia, preşedintele iranian Hassan Rohani a dat ordinul "în aceste ultime zile" şi "procesul de injectare a gazului a început în urmă cu câteva ore".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…