Italia: Un colaborator al lui Salvini, audiat de procurori în dosarul presupusei finanţări ruse pentru Liga

Italia: Un colaborator al lui Salvini, audiat de procurori în dosarul presupusei finanţări ruse pentru Liga

Un colaborator apropiat al vicepremierului Matteo Salvini a fost audiat luni de procurori în legătură cu un presupus plan de finanţare din partea Rusiei pentru Liga, partidul de extremă-dreaptă al omului forte din guvernul italian, relatează AFP.

Gianluca Savoini, care a fost interogat pe tema informaţiilor despre o întâlnire pe care ar fi avut-o la Moscova cu trei ruşi, a invocat dreptul său de a păstra tăcerea, potrivit presei italiene.

Primele informaţii despre această întâlnire din octombrie într-un hotel din Moscova au apărut în februarie. Portalul de ştiri american Buzzfeed a făcut publică o transcriere a înregistrărilor discuţiilor din cursul acestei întâlniri. A fost vorba despre un acord pentru a deturna spre Liga 65 milioane de dolari (58 milioane de euro) provenind din petrolul rusesc prin intermediari.

Potrivit Buzzfeed, nu se ştie dacă acordul s-a concretizat.

Gianluca Savoini, 56 de ani, este un fost jurnalist căsătorit cu o rusoaică. Preşedinte al asociaţiei culturale Lombardia-Rusia, el este considerat omul de contact al lui Matteo Salvini cu Rusia şi conducătorii acesteia.

Matteo Salvini a negat că a primit bani din Rusia, dar partidele din opoziţie au reclamat ca să ofere explicaţii în plenul parlamentului.

Întrebat dacă Salvini trebuie să dea curs cererii, premierul italian, Giuseppe Conte, a răspuns presei: "De ce nu?".

"Linia noastră de conduită este clară: transparenţă absolută pentru cetăţenii italieni şi loialitate absolută intereselor naţionale. Şi aici guvernul italian nu se va abate nici cât un fir de păr", a subliniat el.

Unul dintre italienii prezenţi la Moscova, avocatul Gianluca Meranda, ar putea fi interogat de procurori în următoarele zile, potrivit presei.

Matteo Salvini nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, care a efectuat o vizită în Italia la începutul lunii.

În cursul vizitei, Vladimir Putin s-a referit la un acord de cooperare între partidul său, Rusia Unită, şi Liga lui Matteo Salvini.

Liderul de extremă-dreaptă a afirmat însă că sprijinul pe care i-l acordă preşedintelui Putin, precum şi lupta sa împotriva sancţiunilor europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii sunt "gratuite".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa