Jale fotbalistică: Campionatul românesc, zis și Superliga, impresii deprimante după trei etape

Jale fotbalistică: Campionatul românesc, zis și Superliga, impresii deprimante după trei etape

În primul an de pandemie, reporterul român de la televiziunile de știri avea o obsesie, de fiecare dată când ajungea în fața unor oficiali ai țării: „Intrăm, din nou, în Stare Urgență?“. La televiziunile de sport, sunt două întrebări-clișeu care se pun periodic. Inclusiv acum, când abia am terminat etapa a 3-a:

*Aveți șanse la titlu anul acesta?

*Veți avea emoții în privința retrogradării?

Fanii lui Dinamo, îngroziți de startul ratat de sezon. FOTO: Arhiva Adevărul

Răspunsurile sunt complet irelevante acum, în condițiile în care sezonul regulat are 30 de etape, după care urmează zece runde în play-off și alte nouă în play-out.

În schimb, putem trage deja niște concluzii după primele impresii lăsate de cele 16 grupări aflate în Superliga românească. Din păcate, concluzia cea mai gravă e următoarea: avem un campionat extrem de slab, în care echipele aflate în suferință sunt majoritare!

„Suspecții de serviciu“ în zona de play-off

În partea superioară a clasamentului, s-au îngrămădit deja cam aceleași echipe care au prins play-off-ul și în stagiunea precedentă. Vorbim despre FCSB, CFR Cluj, Sepsi și Farul Constanța. „Intrușii“ sunt, la ora actuală, Hermannstadt și Voluntari. Cu precizarea că inclusiv ele au fost mult timp în lupta pentru play-off, anul trecut. Iar în cazul sibienilor doar o depunctare pentru neplata datoriilor a tăiat elanul echipei.

De remarcat și o anomalie: CFR Cluj și Farul sunt în Top 6, un prim semn că avem un campionat slab. Ardelenii au trecut la niște tăieri drastice în privința cheltuielilor, dar rămân sus în clasament și în varianta low-cost. Iar Farul, care joacă în campionat cu rezervele, a adunat două victorii în trei partide.

Nu joacă nimeni, de fapt, la noi (n.r. – un fotbal de calitate). Ăsta-i adevărul. Şi faptul că nu joacă nimeni e demonstrat de Farul, care cu echipa secundă face şase puncte împotriva unor formaţii bune, de mijlocul clasamentului, cum sunt Hermannstadt şi Voluntari (n.r. – Farul le-a învins cu 1-0, respectiv 4-1)“, remarca, zilele trecute, comentatorul Orange Sport, Bogdan Cosmescu.

Gigi Becali, patronul FCSB, conduce clubul după niște metode șocante

Gigi Becali, patronul FCSB, conduce clubul după niște metode șocante

FCSB poate deveni „chior în țara orbilor“

Urmează o mențiune specială pentru FCSB, cu victorii pe linie, pe plan intern și în Europa, după primele patru meciuri oficiale din acest sezon. Ceea ce denotă, încă o dată, cât de bolnav e fotbalul nostru, dacă o formație în care patronul face schimbările din fața televizorului, iar rolul antrenorului principal e de „decor“ are maxim de puncte, în acest moment.

Oricum, în privința FCSB-ului, cu lotul cel mai valoros și mai omogen din Superliga, se pune o întrebare, după opt sezoane în care echipa a ratat titlul: „Dacă nici acum, atunci când?“. Pentru că, la cât de slabe par a fi contracandidatele roș-albaștrilor la locul 1, FCSB lasă impresia că e în pole-position pentru a câștiga, în sfârșit, statutul de „chior în țara orbilor“.

Sepsi, seriozitatea conducătorilor se vede

Fotbalul românesc a decăzut și din cauza conducătorilor prezenți în fenomen. Vorbim despre niște personaje toxice, cu mare „apetit“ pentru „țepe“ și încălcarea legii, promotori ai amatorismului. În acest decor dezolant, Sepsi Sfântu Gheorghe face o notă discordantă. Iar rezultatele echipei demonstrează acest lucru. Pentru că Sepsi, fără să aibă un lot stelar, se menține în partea superioară a clasamentului, an de an.

În aceeași categorie putem include și Rapidul, cu precizarea că formația giuleșteană, având niște suporteri pătimași și fiind în prim-plan din punct de vedere mediatic, e supusă unei presiuni mai mari. Pe când la Sepsi acest element lipsește.

Adrian Mititelu, patron FC U Craiova, și-a aruncat echipa în brațele haosului

Adrian Mititelu, patron FC U Craiova, și-a aruncat echipa în brațele haosului

Constatare dureroasă: progres zero!

Când ne uităm de la locul 9 în jos, e jale! Pentru că vedem vreo opt formații în mare suferință. Fotbalistic, administrativ și financiar! Drama și mai mare e că vreo cinci dintre ele au fost în aceeași situație și anul trecut. Universitatea Cluj, Botoșani, Petrolul, UTA și FC U Craiova 1948 n-au învățat nimic din greșelile stagiunii precedente. Pentru ele, progresul a fost zero! De fapt, în cazul oltenilor vorbim despre un regres. Pentru că patronul Adrian Mititelu a „reușit“ să facă din numirea antrenorului un adevărat fiasco! Ca și cum n-a fost o rușine suficient de mare faptul că l-a tot adus și schimbat din funcție pe Nicolo Napoli, acum Mititelu a trecut la următorul nivel! L-a numit pe portughezul João Janeiro (42 de ani) în iunie și a renunțat la el după... 18 zile!

Și ca această debandadă să fie completă, Mititelu i-a încredințat redresarea corabiei lui Nicolae Dică (43 de ani). Adică, antrenorul care a retrogradat Mioveniul, în sezonul trecut. Cu așa decizii, firește, FC U Craiova ocupă penultimul loc în Superliga – noroc că există Dinamo! - având 0 puncte.

„Fotbal-șampanie“ pentru cei care erau băuți deja...

România are un eșalon secund atât de slab, încât echipele care promovează se „lipesc“ imediat de subsolul clasamentului Superligii. Ceea ce se vede și acum, în cazul celor de la Dinamo, Oțelul Galați și Poli Iași. Dacă așteptările nu erau, oricum, mari de la cele două formații moldave, în schimb, la Dinamo se vorbea despre „fotbal-șampanie“ după promovare! Ce-i drept, un asemenea termen putea fi acceptat doar de cei aflați deja sub influența băuturilor alcoolice! Fiindcă nu e clar ce joacă, de pildă, Manchester City, dacă noi consideram că Dinamo practică „Fotbal-șampanie“.

Burcă nu s-a mai bucurat de la începutul verii, după ce Dinamo a rezolvat promovarea în Superliga

Burcă nu s-a mai bucurat de la începutul verii, după ce Dinamo a rezolvat promovarea în Superliga

În orice caz, echipa antrenată de Ovidiu Burcă (43 de ani) și-a arătat deja limitele și nu poate avea decât un singur obiectiv în acest sezon: evitarea retrogradării. Cu două precizări: Burcă, un antrenor bun, a reușit să redreseze situația în sezonul trecut, în „B“, când Dinamo a pornit, de asemenea, catastrofal, cu cinci înfrângeri în primele șapte etape! Iar acum, roș-albii s-au lovit de impactul dur al primei ligi cu un program foarte greu, întâlnind Universitatea Craiova, FCSB și Sepsi în primele trei partide. Adică, numai echipe de play-off. În continuarea drumului însă, în luna august, pentru Dinamo vor veni meciurile mai ușoare, cu Universitatea Cluj, Botoșani, Voluntari și Petrolul, adică niște adversare mai apropiate de nivelul „câinilor“.

Superliga 2023-2024, etapa a III-a

Vineri

FC U Craiova 1948 – Universitatea Cluj 3-4

Rapid – Botoșani 2-2

Sâmbătă

Hermannstadt – UTA 2-1

Oțelul – FCSB 0-2

Duminică

Farul Constanța – Poli Iași 1-3

CFR – Universitatea Craiova 1-1

Luni

Petrolul – Voluntari 0-2

Dinamo – Sepsi 0-3

Clasament

1. FCSB 3 3 0 0 7-2 9

2. CFR Cluj 3 2 1 0 6-2 7

3. Sepsi 3 2 1 0 4-0 7

4. Farul Constanța 3 2 0 1 6-4 6

5. Hermannstadt 3 2 0 1 5-3 6

6. Voluntari 3 2 0 1 5-5 6

7. Rapid 3 1 2 0 5-2 5

8. Universitatea Craiova 3 1 2 0 3-1 5

9. Universitatea Cluj 3 1 1 1 5-7 4

10. Poli Iași 3 1 0 2 4-6 3

11. Botoșani 3 0 2 1 4-5 2

12. Petrolul 3 0 2 1 2-4 2

13. Oțelul Galați 3 0 2 1 1-3 2

14. UTA 3 0 1 2 3-6 1

15. FC U Craiova 1948 3 0 0 3 4-8 0

16. Dinamo 3 0 0 3 1-7 0

*Locurile 1-6 intră în play-off (tur-retur, in total 10 etape).

*Locurile 7-16 vor continua în play-out (manșă unică, in total 9 etape).

*Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League.

*Locul 3 din play-off va juca baraj cu caștigatoarea barajului dintre locurile 1 si 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

*Locurile 9 si 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?