Japonia: Palatul imperial dezminte informația potrivit căreia împăratul Akihito intenționează să abdice

Împăratul Japoniei nu are intenția de a abdica, a precizat joi Palatul imperial japonez, după ce în ajun postul public de radioteleviziune japonez NHK anunțase că Akihito intenționează să abdice în anii următori, fără a menționa motivele acestei intenții, una fără precedent în istoria modernă a țării, transmite AFP.

Canalul public NHK a provocat miercuri o surpriză atunci când a anunțat că suveranul în vârstă de 82 de ani ar dori ca în câțiva ani să cedeze locul său prințului moștenitor Naruhito și că acesta din urmă susține demersul tatălui său. Agenția de presă Kyodo a difuzat o știre similară.

În legea actuală privind Casa imperială japoneză, act normativ care reglementează statutul juridic al împăratului, nu este prevăzut mecanismul legal al abdicării, astfel că ar fi necesară revizuirea acestui text în cazul în care Akihito ar dori să renunțe la tron. În Japonia nu a avut loc nicio abdicare în ultimii 200 de ani.

Analiștii politici estimează că informația difuzată miercuri de NHK și Kyodo nu a avut la bază surse de încredere.

''Nu este deloc adevărat'' (ce au anunțat postul de radioteleviziune NHK și agenția de presă Kyodo referitor la intenția de abdicare a împăratului Akihito, n.r.), a declarat miercuri seară un înalt responsabil al Casei imperiale japoneze, Shinichiro Yamamoto.

Premierul japonez Shinzo Abe a refuzat joi să se pronunțe, invocând caracterul sensibil al acestei chestiuni, la fel cum a fost și cazul purtătorului de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga.

Akihito, aflat pe tronul Japoniei de 27 de ani, a fost diagnosticat în acest an cu gripă. Născut în 1933, el i-a urmat la domnie lui Hirohito, iar moștenitorul său este prințul Naruhito, în vârstă de 56 de ani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

4 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios