Japonia: Prim-ministrul Yoshihide Suga trimite o ofrandă la sanctuarul controversat Yasukuni

Japonia: Prim-ministrul Yoshihide Suga trimite o ofrandă la sanctuarul controversat Yasukuni

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a trimis miercuri o ofrandă rituală florală la sanctuarul şintoist Yasukuni din inima oraşului Tokyo, un loc extrem de controversat, considerat de mulţi drept un simbol al trecutului militarist al Japoniei.

Predecesorul lui Suga, Shinzo Abe, care a demisionat anul trecut din motive de sănătate, s-a deplasat personal miercuri la Yasukuni pentru festivalul de primăvară al sanctuarului, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al sitului.

Yasukuni onorează memoria a aproape 2,5 milioane de soldaţi morţi în conflictele purtate de Japonia de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în 1945. Dar locul onorează şi memoria unor ofiţeri superiori şi politicieni japonezi condamnaţi pentru crime de război de către Aliaţi după Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, respectul regulat faţă de acest sanctuar din partea liderilor politici japonezi contemporani are ca efect iritarea Beijingului şi a Seulului, în contextul în care China şi Peninsula Coreea au suferit sub jugul nipon în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Shinzo Abe este ultimul prim-ministru japonez ce a vizitat personal Yasukuni în timp ce era în funcţie, în 2013. Vizita sa a revoltat China şi Coreea de Sud şi a fost de asemenea aspru criticată de Statele Unite, aliat important al Japoniei. Abe s-a dus de mai multe ori la Yasukuni de când a părăsit puterea în septembrie 2020. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, sunt gay! Și suntem mulți în branșă” / Primul interpret de muzică populară care își recunoaște orient…

2 O franţuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit nebuneşte de un puşti român de 14 ani. Cum s-a…

3 Culise din stomacul infectat al Poliției Române / Cine își asumă eliminarea „bubei” Despescu?

4 Așa o fi?

5 Mesajul unui medic psihiatru înainte de a muri de COVID-19. Mama sa, profesoară, a murit de aceeaşi boală cu o…