Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027

Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut guvernului să pregătească o creştere a bugetului apărării la 2% din PIB-ul naţional până în 2027, cu mult peste cifra de 1% la care ţara se limita până în prezent, transmite AFP.

Foto EPA EFE

Fumio Kishida le-a anunţat proiectul miniştrilor apărării şi finanţelor luni seară.Această decizie intervine în timp ce Japonia încearcă să-şi consolideze strategia de apărare şi securitate pentru a face faţă ameninţărilor tot mai mari pe care, în opinia sa, le reprezintă China şi Coreea de Nord, precum şi noua situaţie geopolitică globală ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

În august, Ministerul japonez al Apărării a solicitat un nou buget anual record de 5.590 miliarde yeni (39 miliarde euro) pentru anul fiscal 2023/24, care va începe la 1 aprilie, o creştere de 2% faţă de bugetul său iniţial pentru anul fiscal curent.

Suma finală va fi probabil mai mare, ca şi cea din anul fiscal curent care a depăşit în cele din urmă şase trilioane de yeni după includerea unor cereri suplimentare.

"Vom lua măsuri bugetare pentru a creşte cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2027", a declarat ministrul apărării Yasukazu Hamada presei după întâlnirea cu prim-ministrul Kishida.

Problema este controversată în Japonia din mai multe motive, în special Constituţia pacifistă postbelică a ţării care limitează capacităţile militare ale Forţelor de autoapărare (armata japoneză).

Potrivit presei locale, unul dintre scopurile cheltuielilor suplimentare ar fi dobândirea unei capacităţi de "contraatac" cu arme putând să ţintească baze de lansare a rachetelor inamice şi care ar fi în continuare descrise de Tokyo ca fiind defensive.

Potrivit unui sondaj publicat luni de agenţia de presă Kyodo, peste 60% dintre japonezi ar fi în favoarea obţinerii unei "capacităţi de contraatac".Cealaltă problemă controversată se referă la finanţarea cheltuielilor suplimentare, deoarece creşterile de taxe sunt nepopulare, inclusiv în cadrul Partidului Liberal Democrat al lui Fumio Kishida.

Guvernul său se confruntă deja cu costurile semnificative ale îmbătrânirii populaţiei, pandemiei şi războiului din Ucraina.Potrivit sondajului Kyodo, o treime dintre japonezi sunt în favoarea reducerilor în alte sectoare bugetare pentru a finanţa creşterea cheltuielilor pentru apărare.

Puţin peste 22% dintre japonezi ar sprijini o creştere a impozitului companiilor, iar 13% emiterea de obligaţiuni guvernamentale, mai scrie AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale