Jaroslaw Kaczynski acuză Germania că respinge responsabilitatea pe care o are pentru al doilea război mondial

Jaroslaw Kaczynski acuză Germania că respinge responsabilitatea pe care o are pentru al doilea război mondial

Liderul formațiunii guvernamentale poloneze Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că respinge responsabilitatea pe care o are pentru al doilea război mondial și le-a reproșat unor "savanți" polonezi că "merg cu insolență în aceeași direcție", relatează vineri AFP.

Kaczynski a evocat, într-o discuție în cursul nopții cu ascultătorii postului catolic Radio Maryja, posibilitatea ca Polonia să ceară Germaniei despăgubiri pentru război, subiect pe care l-a mai abordat și în trecut.

Dar, "pentru o operațiune de o asemenea amploare avem nevoie de o diplomație eficientă și loială Statului", a spus liderul conservator, anunțând că o lege privind reforma în diplomație ar urma să fie votată în toamna acestui an.

"Cât timp avem un aparat diplomatic mai deosebit, ca acum, ar fi greu. E vorba de sume uriașe și de faptul că germanii resping de mai mulți ani responsabilitatea pe care o au pentru al doilea război mondial", a declarat Kaczynski, adăugând că "acest lucru merge din ce în ce mai departe".

Potrivit politicianului polonez, și în Polonia "există mulți savanți care merg în această direcție, cu insolență, ca să spunem lucrurilor pe nume. Muzeul celui de-al doilea război mondial de la Gdansk nu este decât un fel de cadou făcut de Donald Tusk Angelei Merkel. Este un muzeu care se înscrie în politica istorică germană", a notat Kaczynski.

"Iar când încercăm să-l schimbăm, când ministrul culturii îl schimbă, avocatul drepturilor omului face plângere la tribunal, care ordonă revenirea asupra acestor schimbări", a mai spus președintele PiS, evocând un nou motiv de a continua reforma în justiție, căreia președintele Andrzej Duda i s-a opus, luni, cu un dublu veto, amintește AFP.

Muzeul la care a făcut referire Jaroslaw Kaczynski prezintă o vastă panoramă internațională a conflictului, concentrată asupra sorții civililor, care au reprezentat cele mai multe dintre zecile de milioane de victime. Guvernul naționalist de la Varșovia îi reproșează lipsa de patriotism, apreciind că nu pune suficient în valoare eroismul polonezilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria