JO 2022 - Patinaj artistic: Kamila Valieva (Rusia), pe primul loc după programul scurt

JO 2022 - Patinaj artistic: Kamila Valieva (Rusia), pe primul loc după programul scurt

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, favorită la aurul olimpic la doar 15 ani dar aflată în centrul unui scandal de dopaj la JO 2022 de la Beijing, ocupă primul loc în proba feminină după programul scurt de marţi, scrie AFP.

Campioana olimpică în proba pe echipe, Valieva conduce la programul individual cu un scor de 82,16 puncte, în faţa compatrioatei sale, Anna Şcerbakova (80,20 puncte) şi a japonezei Kaori Sakamoto (79,84 puncte).

Lui Valieva i s-a permis să concureze în programul scurt abia luni după-amiază, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care nu s-a pronunţat însă pe fondul cauzei, un control antidoping care a ieşit pozitiv pe 25 decembrie dar anunţat oficial abia marţea trecută.

A doua parte a concursului, programul liber, va avea loc joi seara.

Eşantionul B al patinatoarei ruse Kamila Valieva, recoltat înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, nu a fost încă analizat, în ciuda unui rezultat pozitiv iniţial la testul antidoping, a anunţat marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, a primit permisiunea de a concura marţi seara în proba individuală la feminin, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Valieva a fost supusă unui control antidoping la Campionatele Rusiei, pe 25 decembrie, însă rezultatul pozitiv la un produs interzis, folosit pentru tratarea anginei pectorale, nu a fost comunicat decât pe 8 februarie, după ce sportiva concurase deja la JO 2022, în întrecerea pe echipe, unde Rusia a cucerit aurul olimpic.

Decizia TAS de a o lăsa pe Kamila Valieva să concureze, pe motiv că menţinerea suspendării i-ar cauza prejudicii "ireparabile", a provocat indignare din partea sportivilor şi oficialilor din întreaga lume, conform Reuters.

Dacă Valieva se va clasa pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu va avea loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci va fi amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie.

Denis Oswald, preşedintele comisiei de disciplină a CIO, a precizat că amânarea ceremoniei a fost necesară, pentru că acest caz de dopaj nu a fost încă rezolvat.

"Vrem să alocăm medalia persoanei potrivite" a declarat Oswald în cursul unei conferinţe de presă. Acesta a adăugat că patinatoarea rusă "nu ar face nimic greşit de una singură".

Luni, într-un interviu acordat Reuters, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Witold Banka, a cerut o interdicţie pe viaţă pentru cei care dopează un minor.

Oswald a mai spus că, având în vedere că proba B nu a fost încă examinată de laborator, orice sancţiune va fi decisă doar după adoptarea unei decizii finale în acest caz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...