Jocul periculos și imbecil al PSD: antisemitismul ca armă politică

Jocul periculos și imbecil al PSD: antisemitismul ca armă politică

PSD a înregistrat marți unul dintre cele mai periculoase derapaje din istoria sa recentă, când Ilan Laufer l-a acuzat public de antisemitism pe președintele Klaus Iohannis. Cu sigla PSD în spate, cu girul președintelui Liviu Dragnea și sprijinul consultanților israelieni, Ilan Laufer a vrut să transforme un simplu joc politic într-o dispută ideologică extrem de sensibilă. Jocul PSD este iresponsabil, dat fiind că Iohannis a demonstrat cu vârf și îndesat o sensibilitate aparte pentru cauza evreilor, militând pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și vorbind în dese rânduri despre problema majoră a antisemitismului, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Laufer este doar un instrument utilizat de propaganda PSD-istă împotriva lui Iohannis, o propagandă începută încă din alegerile prezidențiale din 2014 și continuată în ultimii doi ani de personaje abjecte precum Darius Vâlcov, Liviu Pop sau de ex-peremiștii Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu, veniți dintr-un partid cu poziționări clare anti-semite.

Propaganda PSD vrea cu orice chip să lege de imaginea lui Klaus Iohannis, etnic neamț, de nazism și antisemitism. PSD-iștii și consultanții lor vor cu orice chip să provoace reacții internaționale împotriva lui Iohannis pe tema presupusului său antisemitism.

E o tactică de o periculozitate extremă, pentru că aici nu e vorba despre acuzații la adresa unui simplu particular, ci despre atragerea șefului statului român într-un joc internațional ce poate avea consecințe grave.

Mai mult: autovictimizarea gratuită a lui Ilan Laufer provoacă reacția inversă, având potențialul de a dezlănțui antisemitismul latent din societate. Acest pericol l-a sesizat perfect și profesorul Liviu Rotman, care a scris pe Facebook că ”Laufer și cei ce stau în spatele lui sunt iresponsabili! Nu numai că declarațiile lui Laufer nu sunt argumentate, dar ele pot provoca o consolidare a antisemitismului. Aș zice că fostul ministru face jocul unor forțe antisemite”.

Nu vă grăbiți să acuzați societatea românească pentru antisemitismul latent: acest sentiment există în majoritatea statelor europene și el e potențat din timp în timp de campanii politice iresponsabile și populiste. Vezi campania stop-Soros din Ungaria lui Orban.

Profesorul Rotman mai are dreptate într-un punct: să vezi partidul condus de ex-PRM-iști precum Codrin Ștefănescu că reclamă antisemitismul lui Iohannis e ”culmea absurdului”. Și arată o premeditare de maximă rea-credință, o agendă politică complet distorsionată. Adică agenda pe care Liviu Dragnea a imprimat-o constant PSD, încercând să proiecteze imaginea unui președinte antisemit, ba chiar cu simpatii naziste.

Asta au încercat să facă în trecut locotenenții lui Dragnea, dar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a reacționat prompt. CNCD i-a sancționat pe consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, și pe fostul ministru al educației, Liviu Pop, pentru discriminare după ce au sugerat că Forumul Democrat al Germanilor din România ar reprezenta o organizație nazistă. Vâlcov a fost amendat cu 2000 de lei, iar Pop a fost sancționat cu avertisment contravențional. Amintim că postarea lui Darius Vâlcov, în care Iohannis apare în postura lui Hitler, a stârnit critici vehemente din partea comunității evreiești și reacția Guvernului german.

Acuzațiile lui Laufer sunt însă infinit mai grave, pentru că au girul PSD: au fost făcute în cadru formal, în sediul PSD, cu sigla partidului pe fundal și cu girul Biroului Politic Național al partidului (BPN). Manipularea s-a mutat practic la sediul PSD și nimeni nu o poate nega. Nimeni din PSD nu s-a delimitat de acuzațiile lui Laufer.

Doar că socoteala din Kiseleff nu se potrivește cu cea din târg. Până acum, reacțiile din partea comunității evreiești, interne și internaționale, sunt de condamnare a gestului PSD. MCA România, directorul Muzeului Internațional al Holocaustului, intelectualii evrei, șeful CNCD – toți au criticat ieșirea lui Laufer și politica PSD.

Cu toții au văzut că Iohannis a internalizat istoria poporului german, erorile uriașe ale trecutului, și este extrem de atent la chestiunea antisemitismului. Are printre consilierii săi exegeți ai Holocaustului, înființarea unui Muzeu al Holocaustului a fost printre primele sale inițiative majore, iar distincția „Light Unto the Nations” acordată de Comitetul Evreiesc American a răsplătit această poziționare clară și fără echivoc.

Dacă PSD va continua pe această linie, în pofida evidențelor și a bunului simț, va ajunge și mai aproape de groapa istoriei. Un partid care distruge justiția, statul de drept, economia, e pe cale să dezlănțuiască și forțele cele mai întunecate din societate. Totul, în folosul meschin al unui lider corupt și inconștient.

PS: Apropo de acuzații aberante: în logica lui Laufer, ne putem gândi că Dragnea l-a dat afară din guvern în ianuarie 2018 pentru că e antisemit? Evident că e o prostie, evident că această ipoteză nu stă în picioare.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...