Jocuri chinezești la ANCOM? PSD l-ar propune pe Vlad Stoica, fostul șef al cancelariei premierului Ponta

Jocuri chinezești la ANCOM? PSD l-ar propune pe Vlad Stoica, fostul șef al cancelariei premierului Ponta

Vlad Stoica, fostul șef al cancelariei premierului Victor Ponta în perioada 2013-2014, este una dintre soluțiile PSD pentru înlocuirea lui Sorin Grindeanu la șefia ANCOM (arbitrul pieței telecom), o instituție-cheie în stat, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. În cazul în care Stoica nu va fi agreat la nivelul întregului partid, PSD are ca variante de rezervă fie un fost ministru al Comunicațiilor, fie un actual director din ANCOM, potrivit surselor g4media.ro .

Avocat de profesie, fără legături cu domeniul telecomunicațiilor, Vlad Stoica este un personaj extrem de discret, cu foarte puține apariții în public.

În 2014, el fost martor în dosarul de corupție al lui Adrian Duicu, fostul baron PSD de Mehedinți. Vlad Stoica a fost indicat de Adrian Duicu drept „șeful cel mare” în declarațiile date procurorilor. El a refuzat să discute cu reporterii despre dosar, spunând că nu este persoană publică.

El ocupa la acel moment funcția de șef al Cancelariei Primului-Ministru, cu rang de ministru, și superviza activitatea tuturor consilierilor lui Victor Ponta.

Autoritătea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este o instituție – cheie în domeniul telecomunicațiilor, urmând să organizeze licitația pentru licențele 5G. Totodată, de deciziile ANCOM va depinde acceptarea companiei Huawei în construirea rețelei 5G, o decizie strategică în contextul în care președintele Iohannis și guvernul Orban au dat semnale că nu vor să permită companiei chineze participare la acest proiect. În replică, Huawei a lansat o campanie fără precedent de lobby și comunicare publică.

Postul de președinte al ANCOM este ocupat în continuare de Sorin Grindeanu, care și-a înaintat chiar azi demisia, potrivit deputatului USR Cătălin Drulă. Grindeanu a plecat de la ANCOM după ce a fost ales prim-vicepreședinte ANCOM. Salariul viitorului șef al ANCOM e de peste 8.000 de euro luna.

PSD își dorește să numească noul șef al instituției în mandatul actualului parlament, dat fiind că are cel mai mare număr de voturi din legislativ.

Context. Mandatul de premier al lui Victor Ponta a fost marcat de mai multe gesturi de apropiere de China. Unul dintre acestea a fost semnarea în 25 noiembrie 2013 a unui „Memorandum de Înțelegere” cu Huawei. Documentul a fost semnat într-o ceremonie la Palatul Victoria, ocazionată de primirea de către prim-ministrul Victor Ponta a premierului chinez la București, împreună cu o delegație de oficiali și oameni de afaceri.

Prin documentul citat, ministerul Comunicațiilor condus de Dan Nica „venea în întâmpinarea” Huawei, în vederea participării la construcția unor sisteme IT critice, precum Sistemul de Informații și Comunicații național, Sistemul de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectele de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectele de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețeaua Națională de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României, dar și a proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica.

Foto: Vlad Stoica / Captură Pro TV


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”