Joe Biden spune că Xi Jinping este „dictator”, la o zi după vizita lui Blinken în China

Joe Biden spune că Xi Jinping este „dictator”, la o zi după vizita lui Blinken în China

Președintele american Joe Biden a spus marți despre omologul său chinez Xi Jinping că este „dictator”, la o zi după ce liderul diplomației americane Antony Blinken a efectuat o vizită în Beijing pentru a „stabiliza” relațiile bilaterale, relatează Reuters.

Joe Biden susține că Beijingul se confruntă cu „dificultăți economice reale”. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că Xi Jinping a fost foarte deranjat atunci când un balon al Chinei, suspectat de spionaj, a fost doborât la începutul acestui an.

Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în legătură cu momentul în care am doborât acel balon plin cu echipament de spionaj a fost că el nu știa că era acolo", a spus Joe Biden la o strângere de fonduri, organizată în California.

Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat", a mai precizat președintele american.

În continuare, Biden a mai afirmat că Beijingul se confruntă cu „dificultăți economice reale”.

Antony Blinken și Xi Jinping au convenit , în cadrul întâlnirii lor, asupra stabilizării relațiilor dintre Washington și Beijing, astfel încât să nu se ajungă la un conflict.

De asemenea, aceștia au fost de acord să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni și luni. Biden a declarat marți că emisarul special al Casei Albe pentru climă, John Kerry, ar putea vizita China în curând.

În plus, Biden a susținut luni că relațiile dintre cele două țări sunt pe calea cea bună și a indicat că s-au făcut progrese în timpul călătoriei lui Blinken.

Biden a mai spus marți că Xi Jinping a fost preocupat de coaliția Quad (Japonia, Australia, India și Statele Unite). Președintele american a declarat că i-a spus anterior omologului său chinez că SUA nu încearcă să înconjoare China cu Quad.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?