Josep Borell sugerează că Rep Moldova poate deveni membră a UE, chiar dacă conflictul transnistrean e nesoluționat

Josep Borell sugerează că Rep Moldova poate deveni membră a UE, chiar dacă conflictul transnistrean e nesoluționat

Șeful diplomației europene declară că Republica Moldova, țară pe teritoriul căreia este conflictul transnistrean și nu este soluționat, poate deveni membră a UE, dând exemplul Ciprului, tot cu o problemă teritorială, a aderat anterior la Uniune.

Josep Borell a vorbit despre perspectiva de aderare la UE a R. Moldova. FOTO: Facebook

Ajuns în satul Bulboacă din raionul Anenii Noi, unde are loc summit-ul Comunității Politice Europene, șeful diplomației UE a vorbit despre perspectiva de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

,,Perspectiva de aderare există, ea deja este oferită, ieri a avut loc un concert unde toată lumea a audiat simfonia, imnul UE și eu cred că voința europeană a oamenilor, a Guvernului și calea europeană este foarte clară și Moldova are statutul de candidat pentru unele țări lucrul acesta este imposibil, acum Moldova trebuie să facă reformele”, a declarat diplomatul.

Tot acolo, Josep Borell a fost întrebat dacă nesoluționarea conflictului transnistrean ar putea fi un obstacol în calea europeană a țării, iar el a răspuns că ,,Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu Transnistria, Cipru a devenit membru al UE, având o problemă teritorială”, menționând că drumul european nu ține neapărat de Transnistria, iar țara poate deveni membră UE.

Țară candidată la UE

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

În luna februarie a acestui an, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret, datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decret.

Armata rusă din Transnistria

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație. Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”