Julie Bishop, cea mai populară reprezentantă a conservatorilor australieni, s-a retras din viaţa politică

Julie Bishop, cea mai populară reprezentantă a conservatorilor australieni, s-a retras din viaţa politică

Coaliţia conservatoare din Australia a încasat joi o nouă lovitură, cu câteva zile înainte de alegerile naţionale, prin anunţarea retragerii din viaţa politică a celei mai populare dintre personalităţile sale, fostul ministru de externe Julie Bishop, informează AFP.

Julie Bishop, care face parte din Partidul Liberal al premierului Scott Morrison, i-a luat prin suprindere pe cei mai mulţi dintre colegii săi, anunţând că nu va mai candida pentru un nou mandat în circumscripţia sa din Curtin, în Australia de Vest, unde a fost aleasă din 1998.

Bishop, 63 de ani, a fost prima femeie care a ocupat postul de ministru al afacerilor externe al Australiei, în perioada 2013-2018. Însă poziţia ei în cadrul Partidului Liberal, unde era atunci vicepreşedinte (2007-2018), a fost fragilizată în august în urma unui "puci" intern al aripii drepte a partidului, care a dus la înlăturarea fostului premier Malcolm Turnbull.

Julie Bishop a fost unul dintre cei trei membri ai Partidului Liberal care au concurat pentru funcţia de premier, însă, chiar dacă se bucura de cea mai mare popularitate în sondaje, ea a fost boicotată de greii partidului, care l-au preferat pe Scott Morrison.

De atunci, guvernul acestuia este subminat de o serie de retrageri de parlamentare liberale, care ilustrează dificultatea lui de a menţine femei în funcţii cu responsabilitate. O înfrângere în timpul alegerilor legislative parţiale l-a făcut, de altfel, să-şi piardă majoritatea în Parlament.

De asemenea, odată cu apropierea alegerilor generale prevăzute să aibă loc în mai, favorit în sondaje este dat Partidul Laburist.

Cu toate acestea, anunţându-şi retragerea din viaţa politică, Julie Bishop s-a declarat încrezătoare în victoria coaliţiei formate din Partidul Liberal şi Partidul Naţional, acuzându-i pe laburişti că "nu au învăţat nimic din greşelile lor".

Morrison a salutat rolul de "pionieră" al fostului ministru, pentru cauza implicării femeilor în viaţa politică. "Julie a fost o bună prietenă. Am apreciat modul său de gândire, ideile sale, am admirat modul în care ea a servit neobosit partidul, Parlamentul şi Australia", a spus el.

Retragerea Juliei Bishop coincide cu o alunecare, după înlăturarea lui Turnbull, spre dreapta a Partidului Liberal şi prin urmare a politicii australiene în general, asupra mai multor probleme, printre care lupta împotriva încălzirii climatice, a imigraţiei ilegale sau securităţii naţionale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis