Jumătate dintre adolescenții americani se declară dependenți de telefoanele mobile (sondaj)

Jumătate dintre adolescenții americani se declară dependenți de telefoanele mobile (sondaj)

Jumătate dintre adolescenții americani se simt ''dependenți" de dispozitivele lor mobile, conform unui sondaj efectuat de compania non-profit Common Sense Media, citat de fortune.com.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1200 de adolescenți și părinți, iar adolescenții s-au auto-diagnosticat ca fiind dependenți de telefonul mobil. Social media pot fi deosebit de atrăgătoare, notificările de pe aplicații ca Facebook și Twitter oferind plăceri similare în unele moduri cu efectele drogurilor și ale jocurilor de noroc, notează sursa citată.

De altfel, cea mai recentă versiune a manualului de diagnostic și de statistică a dezordinilor mentale din 2013, a adăugat o categorie nouă de tulburări de comportament de dependență, care cuprinde atât jocurile de noroc, cât și jocurile de noroc pe internet. Dependența de telefonul mobil nu poate fi cu mult în urmă, programe de dezintoxicare de telefoanele celulare fiind deja introduse în SUA.

De asemenea, sondajul Common Sense a constatat că utilizarea dispozitivelor mobile poate provoca conflicte în familie, dar care nu produc daune pe termen lung. Aproximativ 70 la sută dintre părinți și adolescenți au spus că s-au certat pe tema utilizării telefonului mobil, iar 77 la sută dintre părinți au spus adolescenții au fost uneori distrași de telefoane sau tablete în timpul pe care îl petreceau cu familia.

Dar peste 80 la sută din ambele grupuri au spus ca, în ciuda tuturor neplăcerilor, tehnologia mobilă nu a făcut nici o diferență în relațiile familiale sau chiar le-a îmbunătățit în timp.

Constatarea cea mai deranjantă a studiului este însă că 56 la sută dintre părinții intervievați admit că au folosit dispozitivele mobile în timpul conducerii autovehiculelor și, probabil, procentul este mai mare având în vedere tendința de a nu comunica comportamentele greșite. Mai rău este că 51 la sută dintre adolescenți au raportat că i-au văzut pe părinții lor folosind telefoanele mobile în timpul conducerii, adică scriind mesaje în timp ce conduceau autovehiculul iar copiii lor erau în mașină.

Conducătorii auto care utilizează un dispozitiv mobil în timpul șofatului sunt la fel sau chiar mai periculoși decât conducătorii auto în stare de ebrietate, atrage atenția fortune.com .

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...