Juncker: Brexit-ul, 'o tragedie' la care a contribuit și Uniunea Europeană

Juncker: Brexit-ul, 'o tragedie' la care a contribuit și Uniunea Europeană

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE) este 'o tragedie' la care a contribuit și UE, a declarat vineri, la Florența (centrul Italiei), președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP.

'Este o tragedie', a declarat Juncker în franceză, într-un discurs susținut la Institutul Universitar European de la Florența, după care a vorbit, succint, despre alegerile din Franța.

Președintele Comisiei Europene și-a motivat predilecția pentru limba franceză la Florența, constatând că engleza 'pierde încet dar sigur teren în Europa'.

'Francezii vor vota duminică și aș vrea ca ei să înțeleagă ce spun eu despre Europa și națiuni', a declarat Juncker în engleză, înainte de a trece la franceză.

În discursul său, fostul premier luxemburghez a prezis, de asemenea, viitoare negocieri dure după întrevederea pe care o va avea săptămâna viitoare, la Londra, cu premierul britanic Theresa May. Aceasta i-a acuzat miercuri pe 'responsabilii europeni' că vor să se amestece în alegerile legislative britanice prevăzute pentru 8 iunie.

Juncker nu a făcut niciun comentariu direct asupra acestor declarații, adoptând chiar un ton conciliant atunci când a evocat 'slăbiciunile' UE. Acestea, a afirmat el, pot 'explica parțial rezultatul referendumului din Marea Britanie'.

'În multe privințe, UE a făcut prea mult, în mod concret Comisia' Europeană, a recunoscut el, evocând 'prea multe reglementări, prea mult amestec în viața concetățenilor noștri'. De altfel, Comisia Europeană a redus la 23 pe an numărul de inițiative legislative pe care le propune statelor membre, comparativ cu 130 până acum, a dat Juncker asigurări.

Însă negocierile care se anunță nu trebuie să omită totuși un lucru important: 'Nu UE este cea care părăsește Marea Britanie, ci Marea Britanie părăsește UE, iar această diferență de statut se va simți și va trebui să se simtă în anii ce vor urma', a declarat Jean-Claude Juncker.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 O crimă politică premeditată