Jurnalistul bulgar Hristo Grozev s-a văzut nevoit să părăsească Viena din cauza unor amenințări la adresa sa

Jurnalistul bulgar Hristo Grozev s-a văzut nevoit să părăsească Viena din cauza unor amenințări la adresa sa

Jurnalistul de investigație bulgar Hristo Grozev, care conduce portalul Bellingcat, s-a văzut nevoit să părăsească Austria, țara în care a locuit în ultimii 20 de ani, din cauza creșterii pericolului de a deveni o nouă victimă a serviciilor secrete rusești.

Hristo Grozev FOTO Arhivă

„Bănuiesc că în oraș (Viena, n. red.) sunt mai mulți agenți ruși, informatori și acoliți decât ofițeri de poliție”, a declarat Grozev pentru publicația vieneză „Falter”.

Jurnalistul bulgar a fost nevoit să renunțe să se întoarcă la Viena dintr-o călătorie în Statele Unite, după ce contacte din serviciile secrete l-au avertizat că ar putea fi în pericol în capitala Austriei.

Bellingcat, portalul condus de Hristo Grozev, a expus mai multe operațiuni secrete ale Kremlinului, de la tentative de lovituri de stat până la explozii de fabrici de armament și otrăviri de opozanți și foști spioni considerați trădători. În ultimul timp, echipa Bellingcat s-a axat pe războiul din Ucraina.

Ca urmare a activității sale, Bellingcat este considerat o „amenințare” pentru Rusia lui Putin și se află în registrul organizațiilor „indezirabile”.

Într-un interviu acordat pentru AFP în septembrie, Hristo Grozev aprecia că Belligcat este „cel mai mare coșmar al Kremlinului”.

Recent, jurnalistul bulgar a fost dat în urmărire în Rusia. Grozev spune că nu ştie motivul pentru care este vizat de un mandat de căutare şi arestare în Rusia şi consideră că această măsură reprezintă o ameninţare pentru toţi cei care investighează chestiuni legate de regimul Putin. Totuși, el suspectează că cel mai probabil a fost inclus pe lista neagră a Kremlinului după ce i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele ce ucid oameni în Ucraina şi distrug infrastructura ucraineană.

Joi, Austria a anunțat expulzarea a patru diplomați ruși acuzați de activități de spionaj.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

2 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

3 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 Foarte interesante amănunte...