Jurnalistul bulgar Hristo Grozev s-a văzut nevoit să părăsească Viena din cauza unor amenințări la adresa sa

Jurnalistul bulgar Hristo Grozev s-a văzut nevoit să părăsească Viena din cauza unor amenințări la adresa sa

Jurnalistul de investigație bulgar Hristo Grozev, care conduce portalul Bellingcat, s-a văzut nevoit să părăsească Austria, țara în care a locuit în ultimii 20 de ani, din cauza creșterii pericolului de a deveni o nouă victimă a serviciilor secrete rusești.

Hristo Grozev FOTO Arhivă

„Bănuiesc că în oraș (Viena, n. red.) sunt mai mulți agenți ruși, informatori și acoliți decât ofițeri de poliție”, a declarat Grozev pentru publicația vieneză „Falter”.

Jurnalistul bulgar a fost nevoit să renunțe să se întoarcă la Viena dintr-o călătorie în Statele Unite, după ce contacte din serviciile secrete l-au avertizat că ar putea fi în pericol în capitala Austriei.

Bellingcat, portalul condus de Hristo Grozev, a expus mai multe operațiuni secrete ale Kremlinului, de la tentative de lovituri de stat până la explozii de fabrici de armament și otrăviri de opozanți și foști spioni considerați trădători. În ultimul timp, echipa Bellingcat s-a axat pe războiul din Ucraina.

Ca urmare a activității sale, Bellingcat este considerat o „amenințare” pentru Rusia lui Putin și se află în registrul organizațiilor „indezirabile”.

Într-un interviu acordat pentru AFP în septembrie, Hristo Grozev aprecia că Belligcat este „cel mai mare coșmar al Kremlinului”.

Recent, jurnalistul bulgar a fost dat în urmărire în Rusia. Grozev spune că nu ştie motivul pentru care este vizat de un mandat de căutare şi arestare în Rusia şi consideră că această măsură reprezintă o ameninţare pentru toţi cei care investighează chestiuni legate de regimul Putin. Totuși, el suspectează că cel mai probabil a fost inclus pe lista neagră a Kremlinului după ce i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele ce ucid oameni în Ucraina şi distrug infrastructura ucraineană.

Joi, Austria a anunțat expulzarea a patru diplomați ruși acuzați de activități de spionaj.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro