Justiția în Grecia: Un fost ministru care a primit mită 230.000 de euro, 8 ani de închisoare cu suspendare. În același dosar, directorul Siemens la Atena a primit 12 ani cu suspendare

Justiția în Grecia: Un fost ministru care a primit mită 230.000 de euro, 8 ani de închisoare cu suspendare. În același dosar, directorul Siemens la Atena a primit 12 ani cu suspendare

Un fost ministru socialist a fost condamnat vineri de un tribunal din Atena la opt ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani proveniti din mita data de compania germana Siemens pentru semnarea, in 1997, a unui contract cu societatea greaca de telecomunicatii OTE, scrie AFP.

Tassos Mantelis, 72 de ani, fost ministru al Transporturilor si Comunicatiilor in guvernul socialist al lui Costas Simitis intre 1997 si 2000, a fost condamnat pentru ca a primit 450.000 de marci germane (circa 230.000 euro) pentru semnarea unui contract intre Siemens si OTE - unde statul grec era atunci principalul actionar - pentru trecerea la digital.

Tribunalul a dispus si o amenda de 50.000 de euro.

Directorul Siemens in Grecia la acea vreme, Ilias Georgiou, 80 de ani, a fost condamnat tot pentru spalare de bani la 12 ani de inchisoare cu suspendare.

Dosarul OTE este unul dintre principalele afaceri de coruptie in care este implicat Siemens in Grecia.

Pe langa procesul lui Tassos Mantellis, marcat de importante intarzieri de la deschiderea sa, acum patr ani, un alt proces in care sunt implicati 64 de greci si de germani, si eu acuzati ca au primit mita de la Siemens, este in curs din noiembrie 2015.

Si acesta a fost amanat in mai multe randuri pe chestiuni de procedura si din cauza lungilor greve ale avocatilor. Unii dintre acuzati risca inchisoarea pe viata.

Gigantul german a fost zguduit in 2006 de un scandal cu dimensiuni internationale, care a dezvaluit existenta de fonduri secrete de 1,3 miliarde de euro.

Aceste fonduri erau folosite pentru acordarea de mita cu scopul de a castiga mari contracte publice in intreaga lume.

Principalul operator telefonic din Grecia, OTE, este controlat in prezent in proportie de 40% de Deutsche Telekom.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

2 Așa o fi?

3 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

4 Fabrica de pitici pe creier a României / Păreloloaga Carmen Tănase, noi declarații imbecile despre vaccinați

5 Bă, ești nebun? / „Metoda rugăciunilor”, tactica prin care o bandă de „valori” a jefuit zeci de temple budiste d…