Kim Jong-un a fost bolnav de COVID-19, cu febră ridicată, anunţă sora dictatorului nord-coreean

Kim Jong-un a fost bolnav de COVID-19, cu febră ridicată, anunţă sora dictatorului nord-coreean

Vorbind la o întâlnire a lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi a oamenilor de ştiinţă de la Phenian, Kim Jong-un a cerut relaxarea măsurilor preventive şi a descris numărul oficial de morţi de 74 drept un „miracol fără precedent în istoria comunităţii mondiale din domeniul sănătăţii”, a declarat joi presa de stat, citată de theguardian.com.

Kim Jong-un a declarat, citat de agenţia de presă de stat KCNA, că „victoria obţinută de poporul nostru este un eveniment istoric care a arătat încă o dată lumii măreţia statului nostru”.

În acelaşi timp sora, sa a declarat că liderul coreean s-a îmbolnăvit grav, a avut febră mare, în timpul pandemiei, însă acest lucru nu l-a împiedicat să-şi onoreze obligaţiile faţă de ţară. „Chiar dacă era grav bolnav, cu febră mare, nu s-a putut plânge o clipă, gândindu-se la oamenii de care trebuia să aibă grijă până la sfârşit în faţa războiului antiepidemic”, a spus ea.

Coreea de Nord a declarat victoria în lupta sa cu Covid-19, pe fondul sugestiilor de la sora lui Kim Jong-un că el se numără printre cei care au fost infectaţi cu SARS CoV-2.

Cum s-a evitat alarmarea populaţiei

De asemenea, Kim Yo-jong a dat vina pentru izbucnirea ţării pe pliantele de propagandă zburate peste graniţă din Coreea de Sud şi a avertizat cu privire la represalii „de moarte” dacă Seulul nu reuşeşte să împiedice activiştii să trimită fluturaşii.

Din luna mai a acestui an, Coreea de Nord a raportat aproximativ 4,8 milioane de cazuri de „febră” în rândul populaţiei sale de 26 de milioane, dar a identificat doar o parte dintre acestea drept Covid, posibil pentru a evita alarmarea populaţiei.

Experţii au pus la îndoială numărul scăzut de morţi din Coreea de Nord şi rapoartele oficiale de zero cazuri noi începând cu 29 iulie. Ţara are unul dintre cele mai proaste sisteme de asistenţă medicală din lume, cu spitale slab echipate, puţine unităţi de terapie intensivă şi fără medicamente sau vaccinuri pentru tratamentul Covid-19.

OMS: Situaţia se înrăutăţeşte

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luna trecută că situaţia se înrăutăţeşte, nu se îmbunătăţeşte. Totodată, nu a existat niciun răspuns din partea OMS la afirmaţiile regimului de la Phenian că a eradicat virusul.

Coreea de Nord a respins ofertele internaţionale de vaccinuri, deşi nu este clar dacă Kim şi alte personalităţi importante din partidul de guvernământ au fost imunizate.

Într-un discurs dur, Kim Yo-jong a lansat acuzaţii nefondate conform cărora virusul a intrat în ţară prin obiecte trimise din Coreea de Sud. Aceasta a susţinut că focarul a fost o „farsă isterică” începută de Sud.

„Păpuşile [sud-coreene] încă mai aruncă pliante şi obiecte murdare pe teritoriul nostru. Trebuie să fim duri să contracarăm”, a spus ea. Activiştii şi grupurilede dezertori din sud au trimis ani de zile baloane peste graniţă pentru a distribui sute de mii de pliante critice la adresa lui Kim Jong-un.

Experţii au oferit o explicaţie mai credibilă pentru focar - că virusul a intrat în Coreea de Nord după ce şi-a redeschis pentru scurt timp graniţa cu China pentru traficul de marfă în ianuarie şi s-a răspândit după o paradă militară şi alte adunări mari în aprilie.

Incidente publice

Alţi oficiali nord-coreeni au fost neobişnuit de sinceri cu privire la bilanţul pe care l-a avut pandemia. Un raport care citează un oficial înalt de la Phenian spune că au avut loc incidente de dezordine publică la scurt timp după ce focarul a fost confirmat la mijlocul lunii mai. Oamenii panicaţi au plecat din izolare şi au luat cu asalt farmaciile

Experţii cred că virusul l-a împiedicat pe Kim să se concentreze asupra economiei slabe şi a programului nuclear al ţării

şi au speculat că regimul ar putea deveni mai provocator acum că a declarat încetarea pandemiei.

„Pentru ca Kim Jong-un să declare victoria împotriva Covid-ului înseamnă că doreşte să treacă la alte priorităţi, cum ar fi stimularea economiei sau efectuarea unui test nuclear”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Retorica lui Kim Yo-jong este îngrijorătoare pentru că nu numai că va încerca să dea vina pe Coreea de Sud pentru orice reapariţie a Covid-ului, ci caută şi să justifice următoarea provocare militară”, spun experţii.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean