Klaus Iohannis: Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii

Klaus Iohannis: Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că atâta timp cât va avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Marcel Boloș, care conduce Ministerul Fondurilor Europene din partea PNL, a revenit, marți, pe tema tăierilor de salarii, despre care vorbise vineri, spunând că ”s-a înțeles greșit”.

  • Este într-adevăr o discuție în spațiul public, care după părerea mea a luat-o într-o direcție complet greșită. Situația în România este bună, avem creștere economică, avem dezvoltare. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni.
  • Când s-au negociat fodndurile europene și PNRR am negociat la Bruxelles patru zile și patru nopți, am obținut atunci 80 de mld eeuro pentru România. Este o oportunitate imensă, treaba guvernului este să creeze cadrul pentru a atrage banii pentru firmele românești. Aste trebuie să facă guvernul.
  • Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe anul în curs a existat o supraevaluare a capacităților de colectare. Guvernul a crezut că ce de la fisc vor aduna mai mulți bani. Nu s-a întâmplat așa. Nu există nici o gaură, nici o realitate tristă. Trebuie corectat și pe partea de cheltuieli. Pe anumite capitole, banii trebuie folosiți mai judicios. Nu este nevoie de tăieri. Câtă vreme voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii.
  • Nu vrem să băgăm România în scenariu de austeritate. S-a dovedit când am avut criza bancară că austeritatea nu este o soluție. În consecință nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu doresc ca românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau să o ducă mai bine. REpet, nu vor exista tăieri de salarii. Nu există astfel de concept la nivelul meu sau la nivelul coaliției. Vreau să fie bine înțelese aceste lucruri în pragul de sărbători, ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare este să-și facă românii griji că vor fi tăaiate salariile sau că vor fi dați afara. Nu vor fi tăiate salariile și nu vor fi dați afara.
  • Eu sunt împotriva unor tăieri alandala. Voi avea grijă să nu ajuntem la o țopăială bugetară. Dacă au supraevaluat bugetul, acuma nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în cote realizabile.
  • De ce nu sunt publice cheltuielile pentru deplasările prezidențiale? Fiindcă așa este legea.
  • Cum a ajutat România Ucraina? Concret, în toate felurile în care a fost posibil. Unele aspecte sunt binecunoscute publicului, umanitar, dar există și ajutor de specialitate care se negociază și se discută între specialiști.
  • Despre problema fermierilor români: Am reușit destul de repede să inițiez primul ajutor complet, suplimentarea banilor europeni, însă este prea puțin și trebuie mers mult mai departe. În ședința CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația. Peste jumătate din ceea ce a exportat Ucraina a trecut prin România, peste 14 milioane de tone de cereale, și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și nu putem accepta să se întoarcă împotriva fermierilor români.
  • Despre comasarea alegerilor: Se discută, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape, dar pot fi amânate localele. Încă se evaluează dacă aduce ceva, că dacă nu aduce nimic, nici cetățenilor, nici partidelor politice, nu trebuie făcut. Însă confirm, există această discuție.

Context

Marcel Boloș a declarat, vineri, că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora. El a spus că o decizie finală va fi luată de coaliția de guvernare.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat sâmbătă la Antena 3 Marcel Boloș.

El a mai spus că există și varianta unor modificări ale taxelor și impozitelor: ”Avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”. Declarațiile lui Boloș vin pe fondul creșterii găurii din bugetul de stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Florin Călinescu și viața la țară: „Am o gospodărie cu multe animale, dar iedul l-am dat că se ținea de rele“

4 „Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane” / Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer

5 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep